Hampton Court Palace door Henry Bryan Ziegler (1798ñ1874) (Bron: Theesotericcuriosa.blogspot.nl)
 
Rechts: Afbeelding van waarschijnlijk het originele schilderij van Henry Bryan Ziegler uit 1827: A View of Hampton Court Palace. (Bron: Universal-prints.com)

Koning George III had als verblijfsplaats een deel van het grote slot Hampton Court aangeboden, maar omdat de vertrekken nog gereed moesten worden gemaakt. logeerden de vluchtelingen eerst enkele weken bij de Koning in Kew.
Prinses Wilhelmina en haar schoondochter 'Mimi' gingen alvast eens kijken bij Hampton Court.
Wie op een vakantiereis in de zomer Hampton Court zag, herinnert zich, zoals het daar lag in het wat gedempte zonnelicht, met massieve omtrekken, bruinachtige rode kleuren, die nadrukkelijk en toch niet somber afsteken tegen het groene park en de veelkleurige bloembedden. Vlak bij de Theems, een stille, landelijke stroom, groenig bleek. En niemand zou zeggen, dat Londen zó dicht bij is en dat enkele mijlen oostwaarts de Theems de vloten der wereld draagt. Het aantal vertrekken van Hampton Court nadert de duizend.

Merkwaardig is het kasteel bovenal om zijn eindeloze historische herinneringen. Het begint met de avonturenlijke Wolsey, die in de eerste helft van de 16e eeuw met de bouw begon, tot hij het kasteel moest afstaan aan zijn meester, Hendrik VIII. Hier heeft deze Blauwbaard op de Engelse troon zijn spel gespeeld van hartstocht en bloed; na hem heeft Maria Tudor er eenzaam gewacht op haar gemaal, Filips II van Spanje. Elisabeth voerde er de scepter en exploiteerde er haar gunstelingen; Karel I smaakte er de vreugden van zijn gelukkige familieleven, totdat de storm hem wegvaagde, Cromwell reed onder de poortgewelven door, somber en vastbesloten. Toch - al die herinneringen liggen in de schemering, het zonlicht valt op de dagen van Willem III en Maria. Guilelmus et Maria staat met gouden letters op het blok, dat in hun dagen werd bijgebouwd. Aan hun dagen herinnert veel in de parkaanleg, die aan het Loo doet denken, en door hun zorg heeft het interieur vertrekken vol intieme en rijke schatten, waarbij het Delfts blauw bijzondere aandacht trekt. (Bron tekst: Oranje in ballingschap, H. Algra. Uitgave: J.H. Kok N.V., Kampen, 1948)

Over de koninklijke appartementen was Prinses Wilhelmina dan ook erg te spreken, howel de prinses die wat 'antiek' vond ingericht. Maar het uit Holland meegebrachte geld was niet voldoende voor de uitgaven en daarom moest omgekeken worden naar een andere woonplaats, zolang zij nog niet naar Holland konden terugkeren. (Bron tekst: Oranje in Ballingschap, Mr. L.A. Struik. Uitgave: de Bataafse Leeuw, Amsterdam 2006)
Het Koninklijk Paleis van Hampton Court met zicht op de tuinen. Een met de hand ingekleurde kopergravure van een onbekende kunstenaar. (Bron: Ernestjohnsonantiques.com)

Het prinselijk Oranje echtpaar zou als gast van de Britse koninklijke familie de komende jaren een gevulde agenda houden: gezamenlijke bezoeken aan koninklijke buitenplaatsen en aan die van de Prins van Wales en andere zonen van George III, deelname aan staatsbanketten, luisteren naar concerten van Händel. Het society leven nam van het prinselijk echtpaar veel tijd in beslag waaraan zij - getuige de brieven die zij aan hun dochter Louise schreven - met plezier deelnamen. Ook zou de Prins zijn interesse voor architectuur en techniek bij veel bezoeken kunnen uitleven.

Op haar vlucht had prinses Wilhelmina alleen hofdames willen meenemen, die voor hun bestaan afhankelijk waren van de stadhouderlijke familie. Maar in de loop van de eerste maanden na hun vertrek uit de Republiek groeide dat aantal aan als 'een sneeuwbal', zoals zij aan Louise schreef. Niet alleen personen die tot het hof van de stadhouder hadden behoord vervoegden zich bij de prins en prinses van Oranje op Hampton Court; ook leden van aanzienlijke families van wie ambt en fortuin verloren waren gegaan zochten gastvrijheid in het toevluchtsoord van de Oranjes. Met koningin Charlotte en haar dochters ontstonden warme gevoelens van vriendschap. Prins Frederik en prinses Mary, jongste dochter van koning George III, werden op elkaar verliefd. Louise vroeg zich af of het tussen die twee ooit iets zou kunnen worden want 'Fritz' had als balling niet veel te bieden: 'Niet veel meer dan zijn degen om aan de voeten van de koningin van zijn hart neer te leggen.' (Bron tekst: Oranje in Ballingschap, Mr. L.A. Struik. Uitgave: de Bataafse Leeuw, Amsterdam 2006)
Gezicht op de achterkant van Hampton Court Palace met de gevel van de zeventiende eeuw Royal State Apartments, gebouwd voor Willem III en Mary II door Christopher Wren. Hampton was oorspronkelijk gekozen als de locatie van kardinaal Wolsey's groot paleis omdat het dicht bij Londen lag nog vrij van de vervuiling van de stad en de bewoners zouden kunnen profiteren van de schone lucht en water. Tijdens Henry VIII's bewind was het paleis een favoriete koninklijke residentie. Het paleis had aantrekkelijke aangelegde tuinen, waarvan delen zijn hier te zien zijn, evenals vele hectares parklandschap. Op de voorgrond de rivier de Theems. Afbeelding van onbekende kunstenaar. (Bron: Image.masterart.com)
Bronnen:
Prinses Wilhelmina van Pruisen op Historici.nl
Hampton Court Palace
A View of Hampton Court Palace
The Royal Palace of Hampton Court
Hampton Court Palace
Boek: Oranje in Ballingschap, Mr. L.A. Struik
Boek: Oranje in Ballingschap, H. Algra