Het stadhouderlijk echtpaar bewoonde het Oude Hof, tegenwoordig het paleis Noordeinde in Den Haag. Het was een opgewekt gezin waarin de Oranje-kinderen opgroeiden. Wilhelmina benoemde de leraren van de kinderen. De dochter werd in 1790 uitgehuwelijkt aan Karel George, de oudste, zwak begaafde en bijna blinde zoon van de hertog van Brunswijk, toen een van de machtigste mannen rond het Pruisische hof. Deze was de gevierde soldaat van de Zevenjarige Oorlog die door Frederik Willem II op 1 januari 1787 tot veldmaarschalk was bevorderd. In hetzelfde jaar had hij de Pruisische invasie in Holland geleid: die had zijn roem als legeraanvoerder verhoogd. Hoewel het Pruisische leger nauwelijks weerstand van belang had ondervonden. Het hof in Brunswijk stond bekend als een erudiet hof waar de ideeën van de Verlichting ingang hadden gevonden en als het Mekka van de Pruisische militaire macht. (Bron tekst: Oranje in Ballingschap, Mr. L.A. Struik. Uitgave: de Bataafse Leeuw, Amsterdam 2006)

Nadat het patriottische gewest Holland de prins een aantal bevoegdheden had ontnomen, vertrok het stadhouderlijk gezin in september 1785 naar het prinsgezinde Nijmegen. De situatie dreigde uit te lopen op een burgeroorlog. Het was Wilhelmina, binnenskamers nu beschouwd als feitelijk leidster der Oranjepartij, die de impasse doorbrak. Op 28 juni 1787 vertrok ze met klein gevolg onaangekondigd naar Den Haag, met de bedoeling om in de (nog in meerderheid prinsgezinde) Staten-Generaal de zaak van Willem te bepleiten. Deze tocht naar Den Haag getuigde van persoonlijke moed en zou grote gevolgen hebben voor het land en voor haarzelf. Enkele kilometers voorbij Schoonhoven werd het gezelschap door een patriottisch vrijcorps aangehouden en naar een boerderij bij de Goejanverwellesluis gebracht. Daar werd Wilhelmina ondervraagd en vervolgens terug naar Schoonhoven geëscorteerd. Meteen stuurde ze brieven aan, onder meer, de Staten van Holland met het verzoek haar reis te mogen voortzetten, maar na een dag vergeefs wachten op antwoord keerde ze naar Nijmegen terug. (Bron tekst: Historici.nl)

 
Miniatuur van Frederika Sophia Wilhelmina (1751-1820), prinses van Pruisen,
echtgenote van prins Willem V, anoniem, ca. 1775. (Coll. Rijksmuseum, Amsterdam)
  Portret van Frederika Sophia Wilhelmina van Pruisen, echtgenote van Prins Willem V. Zittend, ten voeten uit. Benjamin Samuel Bolomey, 1770. (Coll. Rijksmuseum, Amsterdam)
Bronnen:    
Prinses Wilhelmina van Pruisen op Historici.nl    
Portret van Frederika Sophia Wilhelmina van Pruisen    
Miniatuur van Frederika Sophia Wilhelmina    
Boek: Oranje in Ballingschap, Mr. L.A. Struik