Links: Frederika Sophia Wilhelmina, 1790 van Johann Friedrich August Tischbein (Coll. Rijksmuseum, Amsterdam) en rechts: portret uit 1791 naar Johann Friedrich August Tischbein. (Coll. British Museum, London)
 
Na verloop van tijd nam Wilhelmina's macht af. Alles liep als vanouds weer via de stadhouder zelf, die jaloerser en wantrouwiger was dan ooit. Met haar harde optreden had Wilhelmina zich impopulair gemaakt, zelfs bij veel Oranjegezinden. 'In het algemeen heeft men zelfs aan het hof een hekel aan haar. Haar hooghartigheid, haar strengheid en de heftigheid van haar karakter maken haar niet geliefd', schreef een Haagse dame in 1792 in haar dagboek (Dagboek van Magdalena van Schinne, 114). Er circuleerden smaadschriften en beledigende prenten en liedjes over haar, vaak afkomstig van gevluchte patriotten. Drie beschuldigingen komen telkens terug. Ten eerste was Wilhelmina een buitenlandse die vreemde troepen het land had binnengebracht. Ten tweede was ze een vrouw die tegen de natuurlijke orde in de macht had overgenomen van haar echtgenoot. Ten derde was ze buiten proportie wraakzuchtig tegenover haar vijanden. Een goede vorst, berispte Belle van Zuylen haar, is na de overwinning juist vergevingsgezind (Réflexions sur la générosité et sur les princes, 1787).
Aan het hof werd het oude leven hervat, maar er volgden woelige jaren: in 1789 brak in Frankrijk de revolutie uit, in 1793 stierf het Franse koningspaar onder de guillotine, en werd Wilhelmina's volle neef, koning Gustaaf III van Zweden vermoord. Wilhelmina ontving in die tijd anonieme moorddreigingen en verliet enige tijd het land. Op 1 februari 1793 verklaarde de revolutionaire regering van Frankrijk de oorlog aan de stadhouder. In de winter van 1794 vielen de Fransen het land binnen en op 18 januari 1795 vluchtte de stadhouderlijke familie vanaf Scheveningen per schip naar Engeland. (Bron tekst: Historici.nl)

Rechts: Portret van Frederika Sophia Wilhelmina van Pruisen van onbekende schilder.
Bron: Forum.alexanderpalace.org)
Bronnen:
Prinses Wilhelmina van Pruisen op Historici.nl
Portret van Frederika Sophia Wilhelmina van Pruisen, Rijksmuseum
Portret van Frederika Sophia Wilhelmina van Pruisen, British Museum
Portret van Frederika Sophia Wilhelmina van Pruisen
Boek: Oranje in Ballingschap, Mr. L.A. Struik