Dooplechtigheid van prinses Frederica Louisa Wilhelmina, geboren op 28 november, in de Grote Kerk te Den Haag, 19 december 1770. Prins Willem V houdt het kind ten doop, rechts prinses Wilhelmina van Pruisen met hofdames, links predikanten. Simon Fokke (toegeschreven aan) 1770. (Coll. Rijksmuseum, Amsterdam)
 
Frederica Louise Wilhelmina van Oranje-Nassau groeide op als oudste kind van Willem V en Wilhelmina van Pruisen in het stadhouderlijk kwartier aan het Binnenhof in Den Haag. Formeel werd zij prinses Louise genoemd, in huiselijke kring was haar koosnaam Loulou. De  band met haar ouders en met haar broers, de latere koning Willem I (1772-1843) en (Willem George) Frederik (1774-1799), was buitengewoon sterk. In reactie op haar eigen jeugd van verwaarlozing aan het Pruisische hof nam Wilhelmina de opvoeding van haar kinderen geheel in eigen hand. Louise stond voortdurend onder toezicht van haar moeder en werd slechts toevertrouwd aan haar voormalige gouvernante, freule Danckelmann, die aan het stadhouderlijk hof was gebleben. Zo volgde Louise het hof op de verhuizingen naar het Loo en Nijmegen in de patriottentijd en beleefde haar jeugd in een innig huiselijke sfeer.

De veranderingen in pedagogische opvattingen in de tweede helft van de achttiende eeuw speelden bij de opvoeding zeker een rol. Louise kreeg onderwijs van haar gouvernante Victoire E. Hollard en van professor Herman Tollius, tevens gouverneur van haar beide broers. Zij leerde het Frans als hoftaal, maar kreeg ook onderwijs en godsdienstles in het Nederlands, dat zij zo als omgangstaal leerde gebruiken. Met Hollard-de Servetière en Tollius zou Louise een intensieve en langdurige correspondentie blijven voeren. De brieven van Victoire Hollard bewaarde zij in een aparte bundel 'Billets delicieux'. (Bron tekst: Historici.nl)

Rechts: Frederika von Nassau-Dietz, Princess of Orange-Nassau door Jean Etienne Liotard, 1772. (Bron: Thepeerage.com)
Op zijn tweede reis in Nederland van 1771 tot 1773 kreeg Liotard de opdracht van Willem V voor een portret van zijn dochter Frederika. Deze tekening is een voorbereiding voor een pastel van de jonge prinses, voorheen in het bezit van het Hohenzollern Museum in Berlijn.
Bronnen:
Frederica Louise Wilhelmina op Historici.nl
Dooplechtigheid van prinses Frederica Louisa Wilhelmina
Frederika von Nassau-Dietz
Boek: Oranje in Ballingschap, Mr. L.A. Struik