Op 21 september 1815 werd Koning Willem I ingehuldigd op het Koningsplein te Brussel en woonde hij een Te Deum bij in de Kathedraal van Sint-Michiel en Sint-Goedele. Tevoren opende de Koning de vergadering van de Staten-Generaal in het stadhuis. Daar werd de aangepaste Grondwet aangenomen. Hij droeg bij deze gelegenheid de inhuldigingsmantel, toen nog met een hoge kraag. Deze prent, een aquatint door J.N. Gibèle (1775-na 1836) naar J. Paelinck (1781-1839), werd ingekleurd. (Coll. Koninklijk Huisarchief)
Koning Willem I werd twee keer ingehuldigd, de eerste keer als vorst, de tweede keer als koning. Afbeelding: De koning -in koningsmantel- en zijn gezin op een schilderij uit 1819. Mogelijk van Jan Willem Pieneman (1779-1853). Er zijn twee data. Op 30 maart 1814 werd de zoon van stadhouder Willem V in Amsterdam ingehuldigd als Soeverein Vorst der Verenigde Nederlanden en op 21 september 1815 in Brussel als Koning. (Bron: Reformatorisch Dagblad). Het schilderij zou in 1819 zijn geschilderd zijn. In dat jaar was prinses Marianne 9 jaar en rechts van haar moeder staat Marianne als een jonge vrouw van rond de 20. Links van koning Willem I staat prins Willem Frederik George met een oanjelint en daarnaast prins Willem Frederik Karel met een zo te zien een zwart met oranje lint. Het is niet duidelijk bij welke onderscheiding dit lint gedragen wordt.
 
Willem I en zijn echtgenote werden hartelijk door de noordelijke en de zuidelijke Nederlanden begroet. De oorlog met Napoleon Bonaparte was weer begonnen, maar 19 juni 1815 kwam op Huis ten Bosch, waar de koninklijke familie verbleef, het bericht binnen van de overwinning bij Waterloo en het gewond raken van de kroonprins. Koningin Wilhelmina was de laatste dagen ziek geworden van angst en opwinding en schrok hevig van het bericht, maar wist zich snel weer te herstellen. De lof voor de Prins, verheugde haar zo zeer, dat zij rond middernacht nog aan haar zoon schreef: "God zij duizendmaal geloofd voor de overwinning, die ons helaas duur te staan is gekomen, omdat 't het leven van veel goede mensen heeft gekost en u leed heeft berokkend". Vooral u krijgt de eer in deze bloedige dagen van Quatre Bras en Waterloo. Voel hoe het de moederliefde vleit. Door uw gedrag geeft u nieuwe glans aan de naam die u draagt". (Bron: François de Bas).
Bronnen:
Willem I Frederik op Wikipedia
Willem Frederik op Historici.nl
Koning Willem I, 21 september 1815
Inhuldiging Willem I als Koning
Boek: Oranje in Ballingschap, Mr. L.A. Struik