Staatsieportret van Wilhelmina Frederica Louisa (1774-1837), prinses van Pruisen, koningin der Nederlanden, echtgenote van koning Willem I, staande ten voeten uit, frontaal weergegeven. De koningin draagt het haar in een scheiding midden op haar hoofd en rond de oren zijn korte pijpekrullen zichtbaar. Zij heeft een tiara op het hoofd en is gekleed in een lange japon met lage halsuitsnijding en een grote opstaande kanten kraag. De japon is rond de borsten afgezet met parels en om haar hals draagt de koningin een parelcollier. Haar linker arm hangt omlaag en in haar linker hand houdt zij een paar handschoenen vast. Haar rechter arm is gebogen over haar lichaam en in haar rechter hand houdt zij een waaier. Achter de koningin staat een troon en in de rugleuning is een grote gekroonde letter W geborduurd. Rechts achter de koningin hangt een gordijn waarin een gelauwerde letter W en een gekroonde letter F zijn geborduurd. Het portret draagt de titel: Wilhelmina; vervaardiger: onbekend; 1815. (Coll. Haags Gemeentearchief)   Portret van Wilhelmina, Frederica Louisa (1774-1837), prinses van Pruisen, echtgenote van koning Willem I, ten voeten uit staande en frontaal weergegeven. De vorstin staat in een vertrek voor een armstoel. Zij is gekleed in een lange japon met diepe halsuitsnijding en grote opstaande kanten kraag. De japon heeft lange pofmouwen die rond de polsen met kant is afgezet. De koningin draagt een schelpvormig en met parels afgezet kapje op haar hoofd en heeft parels in haar oren en rond haar nek. De koningin heeft over haar linker arm een kleed en raakt met haar rechter hand de stoelleuning. De stoel heeft poten met leeuwekoppen. Op de achtergrond zijn medaillons weergegeven met daarin de gekroonde initialen W en F. Op de voorgrond ligt een tapijt met geometrische motieven. Onder het portret staat, ter weerszijden van het wapenschild van de koningin, de titel: S.M. la Reine des Pays Bas. Daaronder staan de volgende dichtregels: Epouse, fille, soeur, mre de souverains Elle a vu leur splendeur, en connu leurs misres Mais toujours, en dpit des fortunes contraires, Ses jours, comme son coeur furent pures et sereins. Bever, J.L. van , 1815. (Bron: Liveinternet.ru)
Willem I en zijn echtgenote werden hartelijk door de noordelijke en de zuidelijke Nederlanden begroet. De oorlog met Napoleon Bonaparte was weer begonnen, maar 19 juni 1815 kwam op Huis ten Bosch, waar de koninklijke familie verbleef, het bericht binnen van de overwinning bij Waterloo en het gewond raken van de kroonprins. Koningin Wilhelmina was de laatste dagen ziek geworden van angst en opwinding en schrok hevig van het bericht, maar wist zich snel weer te herstellen. De lof voor de Prins, verheugde haar zo zeer, dat zij rond middernacht nog aan haar zoon schreef: "God zij duizendmaal geloofd voor de overwinning, die ons helaas duur te staan is gekomen, omdat 't het leven van veel goede mensen heeft gekost en u leed heeft berokkend". Vooral u krijgt de eer in deze bloedige dagen van Quatre Bras en Waterloo. Voel hoe het de moederliefde vleit. Door uw gedrag geeft u nieuwe glans aan de naam die u draagt".

Toen de koning de prins naar 's-Gravenhage wilde laten brengen, verzette zij zich met grote beslistheid daartegen en reisde direct naar Brussel af en verbond haar zoon eigenhandig, verpleegde hem, remde zijn ongeduld, om weer naar het leger terug te keren en verijdelde alles wat zijn genezing kon vertragen. Maar ook voor de andere gewonden zorgde zij liefdevol en gaf zij haar weldadigheid, zonder aanziens des persoons, zowel de geallieerden als de vijanden. (Bron: François de Bas)
Bronnen:
Frederica Louisa Wilhelmina van Hohenzollern, Prinses van Pruisen op Wikipedia
Friederike Luise Wilhelmine, Prinzessin von Preußen, Königin der Niederlande (PDF), François de Bas. Hohenzollernjahrbuch 5.1901
Staatsieportret van Wilhelmina Frederica Louisa
Portret van Wilhelmina, Frederica Louisa