Links: De Prins van Oranje door John Singleton Copley. De prins draagt het uniform van een adjudant met een blauwe opstaande kraag, gouden tressen en een steek op zijn hoofd. Op zijn borst hangt de Army Gold Medal. (Coll. The Wellington Collection, Apsley House, London) en rechts: portret van de Prins van Oranje. Maker en locatie niet bekend. (Bron: Wikimedia.)
 
Wellington stuurde de prins naar Engeland om verslag te doen over de zegepraal bij Vittoria in 1813.
Toen de Fransen hadden afgezien van hun pogingen, om weer in Spanje door te dringen, schreef de maarschalk over deze beweeglijke en opwindende gevechten een laconiek verslag, dat eindigde met deze woorden:

"Ik zend deze dépèche over door Zijne Doorluchtige Hoogheid den Erfprins van Oranje die volkomen bekend is met al wat er is voorgevallen en met de situatie van het leger, en die in staat zal zijn Uwe Lordschap menige - bijzonderheid mee te delen betrekkelijk deze reeks van operatiën, waarvoor in eene dépèche geene plaats is."

Een kotter bracht de Erfprins in gezelschap van Constant Rebecque door de Golf van Biscay e en de Atlantische Oceaan in bijna tien dagen naar Plymouth, De 15de Augustus bracht de optische telegraaf het bericht te Londen, dat de Prins onderweg was en in de daarop volgende nacht arriveerde hij in Downingstreet, waar de ministers Mathurst en Liverpool hem wachtten. Vandaar werd hij gebracht naar Carlton House, bij de Prins Regent. En daar las hij de dépèche van Wellington voor, lichtte ze toe aan de hand van kaarten, door Constant getekend, en gaf zo een beeld van de situatie. Toen, na deze audiëntie, om drie uur in de nacht, zag hij zijn vader weer, na een scheiding van ruim vier jaren. De brieven van de Prins, waarin hij dit weerzien meldt aan zijn Moeder en zuster, laten iets doorstralen van zijn vreugde. Een kadet van zestien jaar had hij uit Pruisen laten vertrekken, nu stond hij voor een kolonel van twintig jaar, met een ervaringoorlogservaring van meer dan twee jaar, terwijl een reeks van rapporten melding maakten van zijn uitstekend gedrag in de strijd. Een man, die, naar de Prins erkende, van plan was en in staat, zijn eigen zaken zelfstandig te regelen. Dat hij evenwel bij die regeling niet immer een vaste koers zou sturen, dat had Wellington wel verwacht en is in volgende jaren ook gebleken. Na drie weken in London te hebben vertoefd en de situatie te hebben gepeild, wilde de Erfprins maar weer naar Spanje terug. Zijn vader bracht hem aan boord van het schip, dat hem naar Spanje zou brengen en zag de eerbewijzen, waarmee Zijn zoon werd onderscheiden; een erewacht, saluutschoten en het Engeklse volkslied, gespeeld door een militaire kapel - het was of er een Engelse Prins vertrok. Was het een zinspeling op de toekomst?

De prins-regent stelde hem als adjudent aan en schonk hem de grote gouden erepenning. Een maand later ging hij terug naar Spanje en volgde Wellington op diens veldtocht naar Garonne in Zuid-Frankrijk. Daarna stuurde Wellington hem weer terug naar Engeland. Toen hij uit Spanje was teruggekeerd, kreeg hij bericht dat het vaderland het Franse juk had afgeschud en het huis van Oranje tot de regering was geroepen. De 19e december 1813 betrad hij, op zijn 20ste jaar, als kolonel in Engelse dienst, de grond, die hij zo vroeg als onbewuste balling had moeten verlaten; maar al bracht hij geen persoonlijke herinneringen mede, hij had over dat vaderland veel horen vertellen. Hij werd met blijdschap verwelkomd. (Bron tekst: Oranje in ballingschap, H. Algra. Uitgave: J.H. Kok N.V., Kampen, 1948)

Links: De Prins van Oranje naar John Singleton Copley. (Coll. Royalcollections.org.uk)
Dit is een copie van het originele portret gesigneerd en gedateerd in 1813 in de Collectie van het Koninklijk Huis in Paleis Het Loo, Apeldoorn.
 
Afbeeldingen Willem Frederik George Lodewijk. (Bron: Theroyalforums.com). Makers en locatie onbekend.
Bronnen:
Willem Frederik George Lodewijk van Oranje-Nassau op Wikipedia
Willem II, koning der Nederlanden op Historici.nl op Historici.nl
Willem II, koning der Nederlanden op Historici.nl
De Prins van Oranje door John Singleton Copley
Prins van Oranje
Willem Frederik George Lodewijk van Oranje
Afbeeldingen Willem Frederik George Lodewijk
Boek: Oranje in Ballingschap, H. Algra