Kroonprins Willem Frederik George Lodewijk bij de Slag bij Waterloo en Fleurus, Dirk Sluyter, in of na 1815. Dirk Sluyter naar tekening van: Jan Kamphuysen. Willem Frederik George Lodewijk, de latere koning Willem II, trekt ten strijde op het slagveld bij Waterloo op 18 juni 1815. Hij raakt daarbij gewond aan zijn schouder door een kogel. (Coll. Rijksmuseum, Amsterdam)
 
Nu werd prins Willem echter overmoedig. Hij stelde zijn troepen in linies op, zonder rekening te houden met de aanstormende Franse cavalerie. Zij denderden vol door de linies heen waardoor veel van Willems mannen onnodig sneuvelden. Uiteindelijk werd de prins bij Waterloo in zijn schouder geschoten en afgevoerd. Het gerucht: Willem zou door zijn eigen mannen  beschoten zijn om zo nog meer stompzinnige bevelen te voorkomen. De prins werd nu in allerijl naar het hoofdkwartier in Waterloo gebracht. Hier verzorgden de artsen zijn schouderwonden. Ondertussen hield de Nederlandsche Staatscourant het Nederlandse volk op de hoogte. De krant berichtte over de verwondingen en het herstel van de prins en hoe dapper hij wel niet gestreden had. (Bron: De Lachende Cavelier)
 
Links: Het Veroveren der Adelaars, van de oude Fransche gardes, door de Bergschotten in den slag bij La Haye Sainte, den 18en Junij 1815 en rechts: Het blesseeren van Zijn Koninglijke Hoogheid, Willem, Frederik, George, Lodewijk, Kroonprins der Nederlanden enz. in den slag bij Waterloo, den 18en Junij 1815, J.A. Langendijk Dzn., Jan Anthonie. (Bron: Geheugenvannederland.nl)
De slag bij Waterloo, 18 juni 1815. Schilderij van Jan Willem Pieneman, 1824. Gezicht op het slagveld op het moment dat de Engelse bevelhebber Wellington hoort dat Pruisische hulp onderweg is. De gewonde Willem, prins van Oranje, wordt links op de voorgrond weggevoerd. De bevelhebbers en andere officieren te paard staan in het midden, rechts op de voorgrond gewonde en dode soldaten. Op de achtergrond woeden de gevechten op het slagveld. De overwinning en het einde van twintig jaar oorlog zijn nabij. De Nederlandse kroonprins, de latere koning Willem II, ligt gewond op een brancard. Zijn moedige optreden bezorgde hem de bijnaam de Held van Waterloo. (Coll. Rijksmuseum, Amsterdam)
 
De Nederlandse kroonprins, de latere koning Willem II, ligt gewond op een brancard. Zijn moedige optreden bezorgde hem de bijnaam de Held van Waterloo. (Coll. Rijksmuseum, Amsterdam)
Bronnen:
Willem Frederik George Lodewijk van Oranje-Nassau op Wikipedia
Willem II, koning der Nederlanden op Historici.nl op Historici.nl
Willem II, koning der Nederlanden op Historici.nl
Kroonprins Willem Frederik George Lodewijk bij de Slag bij Waterloo en Fleurus
Het Veroveren der Adelaars
Het blesseeren van Zijn Koninglijke Hoogheid
Slag bij Waterloo van Jan Willem Pieneman, 1824
Prins Willem negeert bevelen