Links: Willem Frederik George Lodewijk van Oranje tijdens de slag bij Waterloo door Nicaise de Keyser. (Bron: Cuirassier.tumblr.com) en rechts: Portret van kroonprins Willem Frederik George Lodewijk ter nagedachtenis van de Slag bij Waterloo, Pieter van der Meulen, 1815 - 1817. Naast het portret toont Minerva het portret van de hertog van Wellington en toont een officier het portret van Gebhard Leberecht Blücher von Wahlstatt. Midden op het basement de Slag bij Waterloo, waarin zij vochten. (Coll. Rijksmuseum, Amsterdam)
 
Nadat de strijd gestreden was, kreeg de prins in Nederland de eervolle bijnaam Held van Waterloo en werden de versplinterde botten bewaard als relikwieën. Koning Willem I liet een enorm herdenkingsmonument ontwerpen ter ere van zijn zoon. Deze Leeuw van Waterloo werd gebouwd op de vlakte bij Waterloo, op de plek waar Willem II gewond raakte. De overwinning werd jaarlijks herdacht en gevierd met allerlei feestelijke activiteiten. Pas vanaf 1940 zou 18 juni geen nationale feestdag meer zijn.

Als blijk van dankbaarheid werd hem op 8 juli 1815 het domein Soestdijk als erfelijk eigendom door de Staten-Generaal toegekend. (Bron: De Lachende Cavelier)
Bronnen:
Willem Frederik George Lodewijk van Oranje-Nassau op Wikipedia
Willem II, koning der Nederlanden op Historici.nl op Historici.nl
Willem II, koning der Nederlanden op Historici.nl
Willem Frederik George Lodewijk van Oranje tijdens de slag bij Waterloo door Nicaise de Keyser
Portret van kroonprins Willem Frederik George Lodewijk ter nagedachtenis van de Slag bij Waterloo, Pieter van der Meulen
Prins Willem negeert bevelen