Middelburg 13 maart tot 9 april 1655
 
Het vertrek van een hoogwaardigheidsbekleder uit Middelburg, 1615 door Adriaen Pietersz. van de Venne, (1589-1662). Het oorlogsschip De Zeehondt wordt door paarden door het kanaal naar het havenhoofd getrokken. Rechts op de dijk rijdt de hoogwaardigheidsbekleder met een escorte te paard. Op het water eveneens de jacht van prins Maurits. In de verte het profiel van de stad Middelburg. (Coll. Rijksmuseum, Amsterdam)
 
Charles was 24 februari 1655 met Ormonde en enkele bedienden uit Keulen vertrokken en was op 13 maart aangekomen in Middelburg bij een Nederlander Gelyn, die ook wel William Croinson, Crinston, Krimson of Quirenssen werd genoemd . Brieven aan Charles moesten geadresseerd zijn aan Mr. Wiliam Thomas in 'Het Wapen van de Stad Rouen' in Vlissingen. De brieven moesten in het geheim naar Middelburg worden gebracht. In Middelburg wilde Charles het juiste moment van de opstand in Engeland afwachten en dan vanuit Vlissingen oversteken.
De spion Manning ontdekte waar Charles was en verkocht zijn informatie aan Cromwell. Charles wachtte nog 10 dagen op het verzoek uit Engeland om te komen, maar alleen wilde geruchten kwamen uit Engeland.
9 april nam Charles afscheid en sloeg de gastheer tot ridder en reisde met Ormonde, Blagne en 2 of 3 bedienden terug naar Keulen.
Daar heerste een algemene teleurstelling over de mislukte opstand in Engeland. Gelukkig kwamen de meeste vluchtelingen veilig terug uit Engeland. (Bron tekst: The Travels of the King, Charles II in Germany and Flanders 1654-1660 by Eva Scott).
 
Adriaen Pietersz. van de Venne (Delft, ca. 1587/1589 - Den Haag, 12 november 1662) was een Nederlands kunstschilder, grisailleschilder, miniatuurschilder, graveur, tekenaar, dichter en uitgever behorend tot de Hollandse School. Hij was leerling van Jeronymus van Diest (I) en Simon de Valck. In 1605 schreef hij zich in als student in Den Haag en in 1607 wordt hij vermeld in Antwerpen. Van 1608 tot 1625 woonde hij in Middelburg, waar hij in 1614 trouwde. In 1625 vestigde hij zich weer in Den Haag, waar hij dat jaar toegelaten werd tot het Haagse Sint-Lucasgilde.
Bronnen:
Charles II van Engeland op Wikipedia
Het vertrek van een hoogwaardigheidsbekleder uit Middelburg
Adriaen van de Venne op Wikipedia (NL)
Boek TheTravels of The King