Brussel en Brugge 14 maart 1656 - 15 maart 1658
Op 2 oktober 1656 was Karle II, samen met zijn broers, te gast bij de Kolveniers waar de hertog van York de vogel afschoot (evenals aartshertogin Isabella te Brussel !) en daardoor koning werd. De vreugde bij de gildebroeders en bij de bevolking was, natuurlijk, zeer groot. Een tijdsbewijs én van de populariteit van de papegaaischieting van de gilden én van het belang dat hieraan werd gehecht in het bestek van het dagelijks stedelijk leven, vinden wij terug in een berijmde beschrijving -96 hexameters lang - door de Brugse rederijker Ingelbrecht Cockuyt:
'alwaer den vorst van Jorck den vogel gaf een draeij / met synen tweeden schoot ten aensien van hun allen / dat hy hem door 't gheweld in splenders dede vallen. / Daer juygde gansch het hof, daer riep men uytter borst: / Langh leve met gheluck ons coningh desen vorst.' (Bron tekst: Tento.be)
De ontvangst van Charles II en zijn broers in de Schuttershof door Jan Baptiste Van Meunincxhove. (Coll. Groeningemuseum Brugge)
In het midden van de hof staat Karel II met rechts naast zich zijn broeder, de Hertog van Gloucester, terwijl hij zijn oudere broer, de Hertog van York, het halssnoer met de gouden papegaai omhangt. De architecturale opbouw van het schilderij is archaïserend: de twee bomen verbonden door het baldakijn doen onvermijdelijk denken aan de klassieke triomfbogen van de Blijde Inkomsten. Ook de opstelling van de personages om een groter perspectief te bekomen zijn typisch voor de strekking in de Zuidnederlandse genreschildering van na 1660 zoals die bij Van Tilborch en Van Meunincxhove aan het licht komt: de tweemaal drie gegroepeerde personen op de voorgrond links zijn zeer klein voorgesteld; de personen die de koning omgeven hebben steeds een abnormaal lang gestrekt been waardoor de blik onvermijdelijk verder de diepte in geleid wordt.
Het tafereel speelt zich af in de hovingen van de St. Barbaragilde onmiddellijk na het koningsschot. De aandacht mag wel gevestigd worden op de rijke stofbehandeling van de kleding der personages, maar terzelfdertijd kan de schilder geen afstand doen van het anekdotische in zijn voorstelling: nieuwsgierige kinderen klimmen op de muur om de plechtigheid nog beter te kunnen volgen; er zit er zelfs een in de boom. (Bron tekst: Tento.be)
Detail van: De ontvangst van Charles II en zijn broers in de Schuttershof door Jan Baptiste Van Meunincxhove. (Coll. Groeningemuseum Brugge)
In het midden van de hof staat Karel II met rechts naast zich zijn broeder Henry, de Hertog van Gloucester, terwijl hij zijn oudere broer James, de Hertog van York, het halssnoer met de gouden papegaai omhangt. De architecturale opbouw van het schilderij is archaïserend: de twee bomen verbonden door het baldakijn doen onvermijdelijk denken aan de klassieke triomfbogen van de Blijde Inkomsten. Ook de opstelling van de personages om een groter perspectief te bekomen zijn typisch voor de strekking in de Zuidnederlandse genreschildering van na 1660 zoals die bij Van Tilborch en Van Meunincxhove aan het licht komt: de tweemaal drie gegroepeerde personen op de voorgrond links zijn zeer klein voorgesteld; de personen die de koning omgeven hebben steeds een abnormaal lang gestrekt been waardoor de blik onvermijdelijk verder de diepte in geleid wordt.
Het tafereel speelt zich af in de hovingen van de St. Barbaragilde onmiddellijk na het koningsschot. De aandacht mag wel gevestigd worden op de rijke stofbehandeling van de kleding der personages, maar terzelfdertijd kan de schilder geen afstand doen van het anekdotische in zijn voorstelling: nieuwsgierige kinderen klimmen op de muur om de plechtigheid nog beter te kunnen volgen; er zit er zelfs een in de boom. (Bron tekst: Tento.be)

Links op de ets en rechts op het schilderij naast Henry: Vincent Stochove (Brugge 1605 - 25 december 1679), ook genaamd Vincent Stochove van Sinte-Catharina, was burgemeester van Brugge.
Tijdens het burgemeesterschap van Stochove kwam de verbannen Engelse koning Charles II Stuart met zijn gevolg gedurende twee jaar in Brugge schuilen. Stochove trad vaak op als gastheer om Charles en zijn broers James en Henry ontspanning en vrolijk tijdverdrijf te bezorgen.
Zo ontving hij hen op 2 oktober 1656 in de lokalen van de gilde van Sinte-Barbara, alwaer dat Carolus den Coning wierd ghedient door d'hoogh gheboren heer D'ognate synen vriend, burgemeester van het Vrie en d'edelen heer Stochove, burgemeester van de stadt end'hooftman van den hove.
Het luisterrijke feest werd vereeuwigd op twee schilderijen gemaakt door Jan van Meuninxhoven. Vincent Stochove staat op beide prominent afgebeeld en zijn wapenschild prijkt naast dat van de Engelse koning.
Die gastvrijheid leverde Brugge heel wat dankbetuigingen op nadat de koning in 1660 onverhoopt de Engelse en Schotse tronen kon bestijgen. Stochove handelde in deze contacten, zoals in andere, in goed overleg met zijn schoonbroer Marc Arrazola di Oñate, die een belangrijke rol in zijn steile opgang speelde. (Bron: Wikipedia.org)
Bronnen:
Charles II van Engeland op Wikipedia
De ontvangst van Charles II en zijn broers in de Schuttershof
Vincent Stochove
Karel II in de hovingen van de Gilde van Sinte-Barbara
Boek TheTravels of The King