Brussel 15 maart 1658 - 31 maart 1660
 
"Dit is de Vryheyt van Hoochstraten met het casteel alsoo sy was anno 1564" Het schilderij is één van Hoogstratens grootste kunstschatten. Het hangt in de raadzaal van het stadhuis van Hoogstraten. De schilder is niet gekend. Het schilderij geeft een uniek beeld van het 16de eeuwse Hoogstraten met onder andere de oude begijnhofkapel en het verdwenen binnenkasteel op het plein van het kasteel. (Bron: Erfgoedbankhoogstraten.be)
 
Teleurgesteld trok Charles zich in augustus terug in Hoogstraten, een klein dorp op de grens tussen de Hollandse en Spaanse Nederlanden. Door de voortdurende oorlogen was het dorp zo troosteloos, dat de armoede van de gezichten van de bewoners straalde. Er was geen vruchtbare grond en geen vee. Niets zag er goed uit behalve de huizen. Een van de ongemeubileerde huizen werd makkelijk verkregen en Charles ging in gezelschap van Ormonde naar het huis.
In Hoogstraten kon Charles makkelijk contact houden met zijn zuster in Breda, maar het contact was niet zo plezierig als in de voorafgaande jaren. De meningsverschillen tussen de leden van de Stuart familie bleven groot.

Onder deze omstandigheden had Charles weinig plezier in het gezelschap van zijn zus en probeerde zich te troosten met de valkenjacht en hertenjacht, waarvoor hij zijn jager met honden uit Brussel komen.
De mais op de velden hinderde de jacht en er waren weinig fazanten voor de valken en daarom besloot Charles een tocht door de Zeven Verenigde Provinciën te maken.
Samen met Ormonde, Gerard, Armorer en een man voor zijn kleding reisde Charles begin september naar Tilburg en vandaar naar IJsselstein bij Utrecht. Daar was hij gast van Baron van Zuylestein, die eerder voor James had gezorgd. Na een kort verblijf ging hij naar Amsterdam en Alkmaar.

Hij was van plan de Zuiderzee over te steken om de graaf Willem in Friesland te bezoeken. Maar door een storm moest hij in Enkhuizen blijven en zijn verdere reis worden gestaakt door de interventie van de Staten Generaal. (Bron tekst: The Travels of the King, Charles II in Germany and Flanders 1654-1660 by Eva Scott).

In uitgebreidere versie van een reisverslag van de deurwaarder van het Hof van Friesland, Sixtus Petrus Arnoldinus met zijn oorspronkelijk uit Engeland afkomstige vrouw en oudste zoon een reisje maakte van Leeuwarden naar London in 1661, maakte hij melding van van de reis van Karel II van Engeland toen deze in het najaar van 1658 een aantal Noordnederlandse steden bezichtigde. Sikke Arnoldinus maakt melding van het feit dat Karel Stuart in 1658 tijdelijk in Amsterdam ten huize van ene Davison aan de Herengracht woonachtig was geweest.
Hij zou ook in leeuwarden zijn geweest Arnoldinus maakte hierbij de volgende kanttekening: 'Tot Leeuwarden is zijne Majesteit twee malen gebarbierd, in eene voorname ordinaire barbierswinkel, bij zich hebbende een heer, in Friesland wel bekend, zijnde de koning alzoo hier als elders, van verscheidene personen gezien.' (Bron: Gemeentearchief.nl)

Tijdens zijn rondreis bracht Charles een geheim bezoek aan Den Haag, waar hij in een herberg werd aangesproken door de Engelse ambassadeur Downing, die om vergeving vroeg voor zijn daden tegen de koning. De aanwezigheid van Charles in Den Haag was bekend en daarom moest Downing hem gevangen nemen, maar hij gaf Charles de tijd om veilig weg te komen.
Charles keerde terug naar Hoogstraten. (Bron tekst: The Travels of the King, Charles II in Germany and Flanders 1654-1660 by Eva Scott).
 
Bronnen:
Charles II van Engeland op Wikipedia
Dit is de Vryheyt van Hoochstraten
Memoriael van de Reis van Sixtus Petrus Arnoldinus
Boek TheTravels of The King