Brussel 15 maart 1658 - 31 maart 1660
 
Kasteel van Tervuren. Detail van: Portret van Aartshertog Albert van Oostenrijk met op de achtergrond het kasteel van Tervuren. 1615-1625, Peter Paul Rubens and Jan Brueghel (I) (Coll. Museo del Prado, Madrid)
Terwijl zijn vrienden in Engeland voor hem werkten, probeerde Charles steun te vinden voor zijn zaak op het vasteland. De relatie tussen Frankrijk en Engeland was verslechterd na de dood van Cromwell en Charles hoopte dat hij de steun van kardinaal Mazarin zou krijgen. Maar Mazarin wilde nog niet breken met Engeland zolang hij nog geen vrede had gesloten met Spanje.
De Spaanse minister Carena werd op de hoogte gebracht van de bedoelingen van Charles om met 2000 manschappen te vertrekken en hem werd gevraagd wapens te leveren en verblijfsruimte in de buurt van de zee en schepen voor het transport, zoals eerder was beloofd.
Maar ondanks de opdracht uit Madrid om Charles te helpen, gaf Carena alleen maar vage beloften. 20 000 pond waren nodig voor wapens en schepen, maar er kwam geen geld. Charles was volledig afhankelijk van kleine sommen geld, die uit Engeland kwamen. De beloofde Spaanse toelage was al 14 maanden niet betaald.

Om het vertrek voor te bereiden wilde Charles naar Calais reizen, toen hij op 16 juli 1659 het advies kreeg niet te gaan. Kort daarna, kwam op 21 juli een brief uit Engeland met het bericht, dat 11 augustus de actiedag was en Charles trok zich terug op het platteland om de geruchten over de bewegingen van hemzelf en zijn broers tot bedaren te brengen. Charles ging naar Tervuren naar een huis van de Koning van Spanje. James en Henry waren nog in Holland. (Bron tekst: The Travels of the King, Charles II in Germany and Flanders 1654-1660 by Eva Scott).
Bronnen:
Charles II van Engeland op Wikipedia
Kasteel van Tervuren
Boek TheTravels of The King