Breda van 31 maart 1660 tot 24 mei 1660
 
Frankrijk wilde ook, dat een verdrag op hun grondgebied gesloten zou worden en kardinaal Mazarin stuurde een gezant naar Breda met een uitnodiging voor Charles naar Parijs te komen.
Als Parijs te ver weg lag voor het vertrek van Charles, kon hij in Calais ontvangen worden en daar wilde zijn moeder hem ook ontmoeten.
Maar Charles had geen zin om een regering van dienst te zijn, die hem zo vaak onheus bejegend had en hij begreep heel goed dat zijn aanwezigheid in het katholieke Frankrijk verkeerd kon uitpakken in Engeland. (Bron tekst: The Travels of the King, Charles II in Germany and Flanders 1654-1660 by Eva Scott).
 

Het Kasteel van Breda op een detail van kaart uit 1649 van Breda door Willem Jansz. Blaeu (1571-1638). (Bron: Geheugenvannederland.nl). Links het kasteel en rechts de Lusthof.
Het kasteel was eigendom van de Oranjes. Charles II van Engeland wilde aanvankelijk de vredebesprekingen in 's-Gravenhage houden, maar de raadpensionaris Johan de Witt zag daar weinig heil in. Hij stelde een aantal andere steden voor, waaronder Breda. Charles II van Engeland koos toen voor Breda, de stad die hij immers kende.

De halfbroers Filips Willem van Oranje en Maurits van Nassau besloten om conform de nieuwste ideeën van de Franse en Engelse adel een imposant recreatiepark voor privédoeleinden aan te leggen.
Een lusthof. Er zou een warande - een bosachtig jagerspark met pauwen, herten en konijnen (nb. Konijnenberg!) - komen rond een sterrenbos: een stervormig bos met een padenstelsel als een achtspakig wagenwiel). Op de as daarvan kwam het 'Speelhuis', een achtkantig gebouwtje van vijftien meter doorsnee en drie etages in de vorm van inwendige galerijen. Hier konden de heren van Breda loungen, jagen en hun relaties onderhouden. De lusthof werd gesitueerd in de rivierpolder, Marckhoek, die even benoorden de kasteelgracht (nu: Academiesingel) begon en waarin ook het Belcrumse Bos lag. Van oost naar west liep de 'Krogtdijk' door de polder. Filips Willem, die rond dezelfde tijd de Bouverij (= Bouvigne) als jachtslot aanschafte, deed ook hier vanaf 1614 grondaankopen. Mogelijk moest de bouw nog beginnen, toen hij in 1618 stierf, maar Maurits liet rond 1620 het Speelhuis voltooien. (Bron tekst: Bndestem.nl)
Bronnen:
Charles II van Engeland op Wikipedia
Kasteel van Breda
Detail van kaart van Breda door Willem Jansz. Blaeu (1571-1638)
De Lusthof
Boek TheTravels of The King