Verblijf van Charles II in Den Haag, 25 mei tot 2 juni 1660
 
Links: Het Binnenhof en de Ridderzaal, van onbekende schilder, ca. 1655. (Coll. Haags Historisch Museum) en rechts: De Ridderzaal op het Binnenhof tijdens de Grote Vergadering van 1651, Bartholomeus van Bassen, ca. 1651. (Coll. Rijksmuseum, Amsterdam)
De volgende dag, 28 mei, vroeg admiraal Montague of hij aan land mocht komen om de hand van de Koning te kussen en twee dagen later ging James aan boord van de Naseby om als Admiraal van de Vloot het commando in handen te nemen. Na een belangrijke beraadslaging van enkele uren met Montague, bezocht hij de andere schepen en bracht tenslotte een lijst van alle namen van de schepen, bedoeld om die te veranderen. De oude namen droegen teveel de geur van de Commenwealth of Protectoraat. Toen James terugkwam zag hij dat het strand zwart was van de kijkers. De hele dag verdrongen Engelsen en Nederlanders zich bij de schepen tot het danker werd. Het was zo druk, dat ze elkaar nauwelijks konden passeren.
Tegen die tijd had Charles besloten op welk tijdstip hij wilde vertrekken en schreef hij aan Monk in Engeland om hem op de hoogte te stellen van zijn besluit.
Charles had besloten in Dover te landden, enkele dagen in Canterbury te blijven om de zaken op een rij te zetten. Hij hoopte spoedig Mr. en Mrs. Monk te ontmoeten. (Bron tekst: The Travels of the King, Charles II in Germany and Flanders 1654-1660 by Eva Scott).
Den 27. dito ginghen de Hertogen van Jorck en Glochester ende andere na Schevelinghem op strant en de Duynen zien de 10. Vendelen Guarde ercerceeren: Onderwijl blies menuyt 40. Canons op den Vijverberg geplant/ en aen 't Hof quam noch een Vendel Ruyterye. Dien dach was den Coning zijn Suster de Princesse Royale tracterende/ ten koste van Hollandt.

Den 28. dito/ na dat den Coning met sijn twee Broeders was geweest te Schevelinghen/ Wierde sijne Majesteyt getracteert op een Collation by den Spaensen Ambassadeur: Tot Breda waren eenige trage Spaense florijnen wegens Spangen oock aen den Coning gepresenteert geweest/ maer hy weygherden dat/ neffens 't versoeck van den Gouverneur Caracena/ om zijne Reyse door Brabant en Vlaenderen onder goed onthael/ voort te zetten.

 (Bron: HOLLANDTSE MERCURIUS, 1660)
  De 27 mei gingen de Hertogen van York en Gloucester en de anderen naar Scheveningen op het strand en de duinen kijken naar de 10 compagniën van de Garde, die oefenden. Intussen schoot men met 40 kanonnen salvo's op de Vijverberg en bij het (Binnen)Hof kwam een compagnie ruiters. Die dag onthaalde de Koning zijn zuster Prinses Royale op kosten van Holland.

Nadat de Koning met zijn twee broers op 28 mei in Scheveningen was geweest werd de Majesteit onthaald op een lichte maaltijd bij de Spaanse Ambassadeur. Tot zijn tijd in Breda waren enige langzame Spaanse florijnen door Spanje aan de Koning aangeboden, maar hij weigerde dat en ook het verzoek van de Gouverneur Caracena om zijn reis door Brabant en Vlaanderen onder goed onthaal voort te zetten.

(Bron tekst: HOLLANDTSE MERCURIUS, 1660)
Het Binnenhof en de Ridderzaal, van onbekende schilder, ca. 1655. (Coll. Haags Historisch Museum)
In de 17de eeuw bood de Ridderzaal een vervallen aanblik. De 'feestzaal' van de graven van Holland werd onder meer gebruikt als boekenmarkt en als zaal voor het houden van loterijen.
De Ridderzaal op het Binnenhof tijdens de Grote Vergadering van 1651, Bartholomeus van Bassen, ca. 1651. (Coll. Rijksmuseum, Amsterdam)
Interieur van de grote zaal op het Binnenhof, Den Haag, tijdens de grote vergadering van de Staten Generaal in 1651. Aan het plafond hangen op de vijand veroverde vlaggen en vaandels. Op het schilderij is een metalen flap bevestigd. Wanneer deze geopend is, is een voorstelling van de grote vergadering zichtbaar. Op de voorgrond staat een tafel met boeken, een zandloper en een inktstel. Op de tafel een kleed met de spreuk 'Concordia res parvae crescunt'. Als de flap gesloten is wordt een deel van de zaal, afgeschermd door een wand met schilderijen, getoond.
Bronnen:
Charles II van Engeland op Wikipedia
Het Binnenhof en de Ridderzaal
De Ridderzaal op het Binnenhof
HOLLANDTSE MERCURIUS, 1660