Links: Afbeelding Prinsers Maria Henrietta (1631 - 1660). Oudste dochter van Charles I, Prinses van Oranje, door Adriaen Hanneman, 1659. (Coll. Bristol Museum and Art Gallery) en rechts: Op het schilderij staat: MARY, WIFE of WILLIAM II, PRINCE OF ORANGE, DAU of CHARLES I. De herkomst en de schilder zijn niet bekend. Mary Stuart stierf in 1660 aan de pokken, toen ze 29 jaar was. (Bron: Theroyalforums.com).
 
De schilderstijl van het schilderij rechts toont sterke overeenkomsten met een portret van Maria Stuart van Willem van Honthorst uit 1644. Opvallend zijn de grote kragen van kant, die niet voorkomen op de schilderijen van Gerrit van Honthorst, Adriaen Hanneman en Bartholomeus van der Helst .

Bij haar vertrek uit Den Haag in september 1660 vernam Maria Henriette, dat haar broer Hendrik, graaf van Gloucester, plotseling aan de pokken was overleden. De hofrouw drukte een stempel op haar officiële bezoek. Twee maanden later werd Maria zelf ziek, en veelvuldige aderlatingen deden haar conditie verder achteruitgaan. Op kerstavond 1660 dicteerde de prinses haar testament aan haar secretaris. Ten aanzien van haar zoon vertrouwde zij geheel op haar broer Charles II en haar moeder Henriette Marie, en zij drukte haar secretaris op het hart dat het 'mijne grootste pijn [was] dat ik van hem moet scheiden. Oh mijn kind, breng hem mijnen zegen' (Kon. Huisarchief, Arch. C. Huygens, inv. G1-6II-H, fol. 41r). Maria stierf op 29-jarige leeftijd en werd begraven in Westminster Abbey, vlakbij haar geliefde broer Henry. Met de door haar gedecreteerde benoeming van Charles II als toeziend voogd over haar zoon gingen de regenten in de Republiek niet akkoord. Na een bittere strijd kreeg Amalia van Solms in september 1661 het voogdijschap toegewezen. (Bron: Historici.nl)
 
Adriaen Hanneman, ook Adriaen Haddeman of Adryaen Hanneva genoemd (Den Haag, ca. 1604 - aldaar begraven, 11 juli 1671) was een Nederlands schilder en tekenaar behorend tot de Hollandse School. Zijn vroegst bekende werk dateert van 1625, maar hij was waarschijnlijk al vanaf omstreeks 1619 actief in zijn geboortestad Den Haag, waar hij leerling was bij Anthonie en Jan Antonisz. van Ravesteyn. Van 1626 tot 1638 was hij werkzaam in Londen. Hier was hij van 1626 tot 1632 mogelijk assistent in het atelier van Daniël Mijtens en daarna waarschijnlijk in dienst van de beroemde portretschilder Antoon van Dyck. Vanaf 1638 was hij weer in Den Haag werkzaam, waar hij in 1656 mede-oprichter van de Confrerie Pictura was.
 
Willem van Honthorst (1594-1666), broer van Gerrit van Honthorst, was een portretschilder. Veel van de werken van Willem werden voorheen toegeschreven aan Gerrit, omdat hun signatuur op elkaar leken. Willem was een leerling van Abraham Bloemaert, en hij kreeg ook les van zijn oudere broer. In 1646 ging hij naar Berlijn, waar hij hofschilder werd van Louise-Henriette, de vrouw van Keurvorst Frederik II van Brandenburg. In 1664 keerde hij terug naar Utrecht.
 
Bronnen:
Maria Henriëtte Stuart op Wikipedia
Maria Henriëtte Stuart
Maria Henriette Stuart, Prinses van Oranje
Mary, wife of William II, Prince of Orange, Daughter of Charles I
Adriaen Hanneman op Wikipedia
Willem van Honthorst op Wikipedia