Startpagina website
Boeken over Scheveningen
 
Romans, Thrillers & Verhalen
Het Brakke Water
Deel 1 - Voorspoed
Deel 2 - Verraad
Deel 3 - Verval
Wie de zee liefheeft ...
Opgaand getij
Zoutwaterliefde
De bruid van Scheveningen
Skriebeltje
Wij vissen niet op zondag
Martijntje
Mijn Koninginnetje
Vreemdeling in Scheveningen
Bloed in de branding
Op Scheveningen
In naam van Oranje
 
Impressies van Immetje 1
Impressies van Immetje 2
Zô maer 'n praetje
Praetjes van Immetje
Scheveningse Sprookjes
 
Geschiedenisboeken
Scheveningen tot 1875
Scheveningen van 1875 tot heden
Geschiedenis van Scheveningen
Wederopbouwplannen 1945
Vaar Wel Scheveningen !
Gastenteboek
Kurhaus, baken van Scheveningen
Scheveningen tussen twee wereldoorlogen
Vis en Vertier in Scheveningen
Theater aan de kust
Oude voorvallen opnieuw bekeken
Hollandse Stranden
in de Gouden Eeuw
De storm van 1894
Kroniek van Scheveningen
Schilderen en wonen
op Scheveningen
125 jaar Kurhaus
Canon van Scheveningen
Het was op Scheveningen
   


Geschiedenis van Scheveningen. Van 1875 tot Heden

Deel 2: Geschiedenis Scheveningen. Van 1875 tot Heden
Scheveningen is een van de meest geliefde plaatsen van Nederland, 'Er is geen strand zo charmant, als het Scheveningse strand. Daar flirt de bloem van Nederland', wist Louis Davids al. Michel van der Plas dichtte mooi en melancholiek over de Zomertram, 'die met zijn vlaggetjes in top' op weg is naar het Kurhaus. Maar ook vroeger, nog voor de opkomst van de badplaats, gold het vissersdorp als een bijzondere plek.
In Geschiedenis van Scheveningen - van 1875 tot heden wordt de ontwikkeling van dorp naar stadsdeel beschreven. De periode 1875-1940 laat een onstuimige groei in de visserij zien. Het dorp krijgt eindelijk havens voor zijn steeds grotere en modernere haringvloot, waarmee het de andere Nederlandse vissershavens voorbij streeft. Het dorp zelf groeit vast aan grote broer Den Haag en er wordt een begin gemaakt met de sanering van de vele krotten en de bouw van Duindorp. De badplaats ontwikkelt zich tot de mondaine 'parel aan de Noordzee' waar 's zomers wereldberoemde artiesten optreden.

De Tweede Wereldoorlog vormt een tragische onderbreking van deze ontwikkeling. Bijna alle Scheveningers worden geëvacueerd, het dorp wordt een vesting. Van de bloeiende joodse gemeenschap is na de oorlog vrijwel niets meer over. In de jaren die volgen verandert het uiterlijk van de badplaats volkomen; het Kurhaus ontsnapt ternauwernood aan sloop. De Scheveningers zelf houden nog altijd vast aan hun gebruiken, al verdwijnt de klederdracht bijna geheel uit het straatbeeld..

De Geschiedenis van Scheveningen  staat onder (eind)redactie van Maarten van Doorn, Kees Stal (beiden ex-Haags Gemeentearchief), Henk Grootveld en Paul de Kievit. 
Van Doorn en Stal zullen ook delen van tekst zelf schrijven. 
De redactie wordt terzijde gestaan door een groep gespecialiseerde auteurs. Ook hier weer veel bekende namen, zoals die van de archeologen Ab Waasdorp en Victor Kersing en de historici Marijke Bruggeman, Jan Hein Furnée, Henk den Heijer, Peter Holtrop, Michiel van der Mast, Thimo de Nijs, Henk Slechte en Wim Willems. Gezamenlijk zullen zij de geschiedenis van Scheveningen opnieuw schrijven.

Verkrijgbaar in de boekhandel, Museum Muzee, Scheveningen of via internet.