Joos de Momper (1564-1635) Everzwijnenjacht, 1610
Op dit schilderij komt geen huifkar voor, maar is een goed voorbeeld van de smanewerking tussen schilders in de 17e eeuw. Het schilderij toont een wijds rivierlandschap met everzwijnenjacht. Landschap met een stad gelegen aan een rivier of meer in een vallei. Op het water bevinden zich enkele schepen. Op de voorgrond doden jagers te paard en honden een everzwijn. Rechts een ruiter op een houten brug, op de heuveltoppen staan kastelen. Figuren waren niet de sterkste kant van het schildervakmanschap van Joos de Momper. Ook hij werkte samen met Sebastaen Vrancx, die de figuren schilderde. De jager links op het grijze paard komt ook voor op twee schilderijen, die Vrancx samen met Jan Brueghel de Oude schilderde. Op die schilderijen had de ruiter een zwaard in zijn hand en speelde een rol als soldaat die huifkarren overviel.
 
Joos de Momper de Jonge (Antwerpen, 1564 overleed aldaar, 5 februari 1635) was een Zuid-Nederlands kunstschilder van landschappen en marines.
Joos de Momper stamde uit een schildersfamilie en hij leerde het vak bij zijn vader Bartholomeus. Er wordt verondersteld dat Joos de Momper in de jaren 1580 een reis naar Italië heeft gemaakt. In 1590 trad hij in Antwerpen in het huwelijk; zijn drie zoons zouden ook tot schilder worden opgeleid.
Joos de Momper schilderde panoramische landschappen geheel in de Vlaamse traditie. De horizon ligt hoog en het is alsof men in vogelvlucht over het landschap kijkt. Door middel van een coulisseachtige opbouw en door het toepassen van het atmosferisch perspectief (bruine voorgrond, groen middenplan, blauw verschiet) wordt diepte in het schilderij aangebracht.
 
Bronnen:
Joos de Momper op Wikipedia
Everzwijnenjacht