Sebastiaen Vrancx (1573-1647) Aanval opeen karavaan huifkarren, 1612
Een karavaan reizigers of misschien wel bedevaartgangers wordt overvallen door een bende rovers. Links wordt een geestelijke doodgeslagen en bid een priester om gespaard te blijven. Rechts van de dikke boom staan enkele gevangen genomen voornaam geklede mensen, waarvoor nog losgeld kan worden gevraagd. De voerlieden zijn al gedood en vrouwen moeten hun kleren afstaan. Mensen proberen het bos te bereiken, maar worden door een ruiter achternagezeten. Een zwarte hond houdt de wacht bij zijn baas, die is gedaad. Zijn mand ligt op de grond. Ook op dit schilderij heeft Vrancx in de verte een galgenveld geschilderd. Het is een bloederig tafereel over de gevaren van reizen in de 17e eeuw.
 
Sebastiaen Vrancx (ook: Sebastiaan Vrancx) (Antwerpen, 22 januari 1573 - aldaar, 19 mei 1647) was een Vlaamse barokschilder, etser en dichter-toneelschrijver van de Antwerpse School.
Vrancx werd gezien als een gerespecteerd schilder van veldslagen en enkele van zijn werken waren in het bezit van Peter Paul Rubens. Hij werkte een aantal keren samen met Jan Brueghel de Oude. Samen met Rubens, Frans Francken (II), Van Balen, Frans Snyders en Joos de Momper werkte hij aan de Allegorie van de Zintuigen, twee werken in opdracht van de aartshertog Albert van Oostenrijk bij diens bezoek aan Antwerpen. Hij was een leerling in het atelier van Adam van Noort, die ook befaamde schilders zoals Peter Paul Rubens, Jacob Jordaens en Hendrick van Balen opleidde. Hij bezocht ook het atelier van de Antwerpse schilder Paul Bril in Rome rond het jaar 1600. Zijn meest gekende leerling is Pieter Snayers. Hoewel af en toe krachtig bij de uitwerking, zijn zijn schilderijen eerder dof en zwaar van toon.
 
Bronnen:
Sebastian Vrancx op Wikipedia
Aanval op karavaan huifkarren, 1612