Willem van Diest (1610-1673)
Vanuit het Zuiden schilderde Willem van Diest Haagse schutters op het strand van Scheveningen die schieten op Engelse schepen in 1634. Op de voorgrond vuurt een kanon een schot af. Veel Scheveningers waren uitgelopen om het gevecht te bekijken vanaf de duinen. Rechts is de vuurbaak geschilderd en in de verte de toren van de Oude Kerk van Scheveningen. Ter hoogte van de vuurbaak staat een kanon op het duin. De tweemaster links is uitgerust met kanonnen en op het achterdek wappert de Engelse vlag. De tweemaster in het midden heeft een Engelse vlag in een mast. (Coll. Sothebys.com)
 
Tot 1634 waren de protestantse Nederlanders en Engelsen natuurlijke bondgenoten geweest tegen het katholieke Spanje; dat jaar sloten Engeland en Spanje een geheim verdrag om de Nederlandse blokkade van Duinkerken te omzeilen met neutrale Engelse schepen, terwijl Engeland in dat decennium langzaam een aantal zeer grote oorlogsschepen begon te bouwen. (Bron: Wikipedia.org)
 
Willem van Diest was werkzaam in Den Haag. Mogelijk was hij een leerling van Jan Porcellis. Zijn vroegst bekende werk dateert van 1629. Hij was een navolger van Jan van Goyen, Jan Porcellis en Simon de Vlieger. In 1656 was hij één van de oprichters van de Confrerie Pictura in Den Haag. Hij was leraar van zijn zoon, Jeronymus van Diest (II), en werd in 1663 voor het laatst vermeld. Hij overleed in of na 1668. (Bron: Wikipedia.org)
 
Bronnen:
Willem van Diest op Sotheby
Eerste Nederlands-Engelse Oorlog op Wikipedia
Willem van Diest op Wikipedia