Salomon Jacobsz. van Ruysdael (1600-1670) Scheven ingen vanuit het Noord-Oosten
Opvallend op dit schilderij uit 1665 is de toren van de "Oude Kerk" van Scheveningen. Op het schilderij uit 1663 van Ruysdael en veel schilderijen van andere schilders is de spits langer. Bij de kerk zijn enkele loslopende koeien geschilderd. Op de voorgrond zit een visverkoopster en in de verte staat de vuurbaak op een duintop. Pinken liggen op het strand en een huifkar is via het Schuitengat het strand opgereden. In het midden kijken drie ruiters naar de visafslag. J.C. Vermaas schrijft in zijn boek: Geschiedenis van Scheveningen dat er in 1665 een storm is geweest, waarbij de zee nu en dan over de buitenste duinenrij sloeg en de kerk stond rondom in het water. Het lijkt erop dan Ruysdael dit tafereel na de storm heeft geschilderd. Het duin was tot dicht bij de kerk weggeslagen. (Coll. Philadelphia Museum of Art)

De vissersplaats Scheveningen, met zijn brede strand, was in de zomer populair bij inwoners van Den Haag. Jacon Daes beschreef het als een plek voor vermaak, wandelen en het kopen van vis. Peter Sutton toonde aan dat Scheveningen niet alleen een plaats was voor ontspanning, maar ook de stedeling aantrok, die een eenvoudig en puur leven wilde leiden. Dit bewustzijn werd uitgesproken door de moralizerende dichter Jacob Cats, die in 1655 een gedicht publiceerde met als titel: 'Op de gelegenheyt van een Scheveninghs vroutje dat een benne mit visch op haer hooft draeght' en dat verklaarde dat het leven op het strand, waar men zorgeloos en gelukkig kon zijn, de voorkeur genoot boven de spanning en pretenties van het leven in de stad. (Bron tekst: Philadelphia Museum of Art)
 
Salomon Jacobsz. van Ruysdael (Naarden, ca. 1600-1603 - Haarlem, begraven 3 november 1670) was een Nederlands kunstschilder en tekenaar uit de Gouden Eeuw, vooral bekend om zijn rivierlandschappen. Zijn oorspronkelijke naam was De Goyer, totdat hij en zijn broers Isaac en Jacob hun naam veranderden in Ruysdael, naar een kasteel in de buurt van hun vaders geboorteplaats Blaricum. (Bron: Wikipedia.org)
 
Bronnen:
Salomon Jacobsz. van Ruysdael op Wikipedia
Strand van Scheveningen