Willem van de Velde de Jonge (1633-1707)
In brand steken van de Andrew in de Slag bij Scheveningen. Dit schilderij van Willem van de Velde, de Jonge, laat een moment zien uit de Slag bij Scheveningen in 1653 in de Eerste Engels-Nederlandse Oorlog, van 1652 - 1654. De Engelsen gebruikten de Juliaanse kalender en dateren de slag op 31 juli 1653. Nederland had de Gregoriaanse kalender en dateert de slag daardoor op 10 augustus. De gevechten werden over een grote breedte voor de kust gevoerd. Het wordt ook wel de slag bij Terheide genoemd. Op de voorgrond staat het Nederlandse brandschip het Fortuin op het punt de Andrew te rammen, het schip van admiraal Thomas Graves van het witte squadron. Brandschepen waren drijvende bommen. Ze werden volgestouwd met brandbaar matriaal en kruit, dat tegelijk moest ontploffen. Het brandschip voer naar het vijandige schip en op het laatst staken de matrozen de brand erin en verlieten het schip. Links verlaten de Engelse matrozen hun schip en rechts roeien de Nederlandse zeelui hard weg van de ontploffing. (Coll. The Wallace Collection).
 
Willem van de Velde de Jonge (1633-1707) werd in Leiden geboren in 1633. Hij was een zoon van Willem van de Velde de Oude, oog een schilder van zeegezichten. Willem van de Velde de Jonge kreeg les van zijn vader en op vijftienjarige leeftijd ging hij in de leer bij Simon de Vlieger, die in zijn tijd ook een beroemde schilder van de zee was.
In 1673 verhuisde Hij naar London, waar hij werd betaald door Charles II voor het schilderen van zeeslagen. Hij stierf 6 april 1707 in London.
 
Bronnen:
Willem van de Velde de Jonge op Wikipedia
In brand steken van de Andrew in de Slag bij Scheveningen