Cornelis Claesz. van Wieringen (1577-1633)
Strandgezicht met visstilleven en de Wonerbaarlijke visvangst, ca 1625-1630. Toegeschreven aan Marcus Ormea (voor 1578-1636) en Cornelis Claesz. van Wieringen. Ormea schilderde de voorgond met vissen en Wieringen de achtergrond met schepen, vissers en de Jesus figuur in het midden. Het schilderij wordt omschreven als een Schevenings strandgezicht, maar de kerk op de achtergrond lijkt meer op die van Zandvoort of is een vrezonnen zeegezicht. (Coll. Openbaar Centrum voor Maatschappelijk Welzijn, Brugge)
 
Links: de 'Oude Kerk' van Scheveningen, geschilderd door Cornelis Beelt, midden: Kerk en vuurtoren geschilderd door Cornelis Claesz. van Wieringen en rechts: vuurtoren en de kerk van Zandvoort geschilderd door Hendrick Cornelisz. Vroom.
 
Cornelis Claesz. van Wieringen was een Nederlands tekenaar, schilder en etser.
Van Wieringen was bevriend met Hendrick Goltzius en Cornelis van Haarlem en bekleedde belangrijke functies in het Haarlemse Sint-Lucasgilde. Van Wieringen, zoon van een schipper, specialiseerde zich in zeestukken en ontving opdrachten van onder meer het stadsbestuur van Haarlem en de Admiraliteit van Amsterdam. Hij schilderde de achtergrond van het schilderij van Marcus Ormea: Strandgezicht met stilleven en de Wonderbaarlijke visvangst in ca. 1625-1630. (Bron: Wikipedia.org)
 
Bronnen:
Cornelis Claesz. van Wieringen op Wikipedia
Hollandse stranden in de Gouden Eeuw, Katwijks Museum, 2004