Terug naar Startpagina
Strandschilders 1700-1800
Anoniem
Pierre Berthault
Iven Besoet
H.E. Beth
M. Brakel
Leendert Brasser
Charles Brooking
Jan Bulthuis
Pierre Quentin Chedel
Jan ten Compe
Nicolaus Cruquius
Abraham Delfos
Johannes van Drecht
Paulus la Fargue
Emmanuel de Ghendt
Gerrit van Giessen
Hendrik Kobell
Jacobus Koster
Simon Krausz
Dirk Langendijk
Jan Langendijk
Jean-Philippe Le Bas
Daniël Marot
Nicolaas Penning
Abraham Rademaker
Hendrik van Rossen
Jacobus Schijnvoet
Andries Schoemaker
Aart Schouman
Lucas Smout
Jacobus Stellingwerf
Reinier Vinkeles
400 jaar Strandschilders
op Scheveningen
1600-1700
1700-1800
1800-1900 A t/m L
1800-1900 M t/m Z
1900-2000 A t/m L
1900-2000 M t/m Z
2000-heden
Muurschilderingen
Scheveningen op keramiek 1
Scheveningen op keramiek 2
Herdenkingspenningen
Panorama's
Algemeen
Scheveningen toen en nu
Huifkarren op Scheveningen
Zeeslagen bij Scheveningen
Het kanon van Scheveningen
Waarzegster op Scheveningen
Boeken over Scheveningen
Links
Over de Website
Contact
 
   

Gerrit van Giessen (1692-1750)
Over Gerrit van Giessen is weinig bekend. In het Gemeentearchief van Den Haag zijn 79 tekeningen, etsen en gravures opgenomen van Den Haag en dorpen in Zuid-Holland. Gerrit van Giessen was een verdienstelijk teekenaar, door den Heer Kramm voor het eerst vermeld. Hij vervaardigde het bekende Grafmonument van Assendelft en zijne vrouw Beatrix van Dalen, in plano gesneden door P. van Cuyk, en in 1729 alle gezigten van 's Gravenhafe, voor de beschrijving van dier stad van de Riemer. (Bron: Historici.nl)
Gerrit van Giessen (1692-1750) maakte in 1730 een gravure van het schilderij van Cornelis Elandts. Op de ets is duidelijk de zeewering te zien, die bestond uit houten palen. Die boden geen bescherming voor de Allerheiligenvloed. 128 huizen werden door de storm in 1570 weggespoeld en schepen dreven door het dorp. (Klik voor een groter formaat op de afbeelding). (Coll. Beeldbank Haags Gemeentearchief)
Gezicht op het dorp Scheveningen getroffen door een overstroming door een vloedgolf op Allerheiligen, 1 november 1570. Hierbij werden 128 huizen verwoest en verdronken 3 personen. Een on bekende tekenaar liet zich inspireren door het pano rama van Gerrit van Giessen en bracht enkele veranderingen aan. (Klik voor een groter formaat op de afbeelding). (Coll. Rijksmuseum, Amsterdam)
Na de Allerheiligenvloed van 1 november 1570 gaf de kust van Scheveningen een heel andere aanblik. Scheveningen vanaf de zeezijde gezien met op de voorgrond een vissersboot en diverse mensen op het strand. Een man op paard geheel rechts. Iets uit het midden richting de horizon is de Scheveningse kerk te zien met de Scheveningse weg richting Den Haag centrum. Aan de horizon zijn enkele kerken en huizen te zien. Vermoedelijk Cornelis Elandts, 1668. De ets laat goed zien hoeveel huizen waren weggespoeld, maar in de honderd jaar na de storm waren de duinen blijkbaar wee aangegroeid en beschermden het overgebleven Scheveningen. Links voor de 'Oude Kerk' is op het duin het zomerverblijf Nieuw-Soetenburgh dat in 1662 voor Cornelis van Soetens werd gebouwd. Rechts op het duin werd in 1665 een huis gebouwd voor Johan van Swieten, die er een logement exploiteerde. In 1672 kreeg de schout en herbergier Dirck van den Houck het in eigendom en gaf het de naam 'Heerenlogement'. (Klik voor een groter formaat op de afbeelding). (Coll. Rijksmuseum, Amsterdam)
Gerrit van Giessen maakte in 1729 een tekening van Scheveningen, met links op het duin het zomerhuis 'Nieuw-Soetenburgh" en rechts het 'Heerenlogement' Opvallend is rechts van het 'Heerenlogement' de inham in de duinen. De gravure is gemaakt naar een afbeelding van Gerrit van Giessen en laat het verschil zien tussen Scheveningen vóór en ná de Allerheiligenvloed van 1570. Van Giessen liet zich inspireren door de ets van Cornelis Elandts uit 1668. (Klik voor een groter formaat op de afbeelding). (Bron: Geheugenvannederland.nl)
 
Bronnen:
Gerrit van Giessen
Gezicht op Scheveningen vóór 1570
Gezicht op Scheveningen vóór 1570 van onbekende maker
Panorama van Schevelinck van Cornelis Elandts
Ets van Schevelinge van Gerrit van Giessen