Terug naar Startpagina
Strandschilders 1700-1800
Anoniem
Pierre Berthault
Iven Besoet
H.E. Beth
M. Brakel
Leendert Brasser
Charles Brooking
Jan Bulthuis
Pierre Quentin Chedel
Jan ten Compe
Nicolaus Cruquius
Abraham Delfos
Johannes van Drecht
Paulus la Fargue
Emmanuel de Ghendt
Gerrit van Giessen
Hendrik Kobell
Jacobus Koster
Simon Krausz
Dirk Langendijk
Jan Langendijk
Jean-Philippe Le Bas
Daniël Marot
Nicolaas Penning
Abraham Rademaker
Hendrik van Rossen
Jacobus Schijnvoet
Andries Schoemaker
Aart Schouman
Lucas Smout
Jacobus Stellingwerf
Reinier Vinkeles
400 jaar Strandschilders
op Scheveningen
1600-1700
1700-1800
1800-1900 A t/m L
1800-1900 M t/m Z
1900-2000 A t/m L
1900-2000 M t/m Z
2000-heden
Muurschilderingen
Scheveningen op keramiek 1
Scheveningen op keramiek 2
Herdenkingspenningen
Panorama's
Algemeen
Scheveningen toen en nu
Huifkarren op Scheveningen
Zeeslagen bij Scheveningen
Het kanon van Scheveningen
Waarzegster op Scheveningen
Boeken over Scheveningen
Links
Over de Website
Contact
 
   

Abraham Rademaker (1676 - 1735)
De tekenaar, schilder, prenthandelaar en prentmaker Abraham Rademaker heeft een groot oeuvre van tekeningen en prenten nagelaten. Het grootste deel daarvan heeft topografie als onderwerp, een kleiner deel is landschappelijk of arcadisch van aard. Zijn werk werd vooral in de 18de eeuw zeer gewaardeerd en vond gretig aftrek bij verzamelaars van stads- en dorpsgezichten. (Bron: Wikipedia.org)
Abraham Rademakers tekende dit gezicht over de duinen waarschijnlijk na 1700. Rechts in de verte is de 'Oude Kerk' van Scheveningen te zien en enkele schepen op zee. Op de voorgrond zijn de rechte lijnen van enkele akkers te zien. Op de voorgrond lopen twee mannen met manden op de rug. Rademaker wekt de suggestie dat hij vanaf een flinke hoogte over de duinen naar zee kan kijken. De prent is in het bezit van het Fitzwilliam Museum in Cambridge. (Voor een groter formaat klik opde afbeelding). (Coll. The Fitzwilliam Museum, Cambridge, UK)
Scheveningen gezien vanaf het zuiden met op de achtegrond de zee met zeilschepen. Abraham Rademaker maakte deze tekening waarschijnlijk in het begin van de 18e eeuw. Op de Oude Kerk is het Angelus-torentje nog te zien. De tekening is niet gedateerd. De prent is in het bezit van het Fitzwilliam Museum in Cambridge. (Voor een groter formaat klik opde afbeelding). (Coll. The Fitzwilliam Museum, Cambridge, UK)
De Oude Kerk van Scheveningen gezien vanuit het zuiden. De tekening is door het Fitzwilliam Museum in Cambridge gedateerd op 1690. Dat is onwaarschijnlijk, tenzij Abraham Rademaker de tekening heeft gemaakt toen hij 14 of 15 jaar oud was. Het Angelus-torentje is nog goed te zien. (Voor een groter formaat klik opde afbeelding). Coll. The Fitzwilliam Museum, Cambridge, UK)
De Oude Kerk van Scheveningen gezien vanuit het noord-oosten. De tekening is door het Fitzwilliam Museum in Cambridge gedateerd op 1690. Dat is onwaarschijnlijk, tenzij Abraham Rademaker de tekening heeft gemaakt toen hij 14 of 15 jaar oud was. (Voor een groter formaat klik opde afbeelding). (Coll. The Fitzwilliam Museum, Cambridge, UK)
 
Bronnen:
Abraham Rademaker (1676 - 1735)
Abraham Rademaker op Wikipedia
Kastelenbank
A view over the dunes to the sea at Scheveningen
A view of Scheveningen with the sea beyond
A view of the Church at Scheveningen (Zuidkant)
A view of the Church at Scheveningen (Noordkant)