Terug naar Startpagina
Strandschilders 1800-1900
M t/m Z
Jean Baptiste Madou
Willem Mandemaker
W.C. Margadant
Jacob Maris
Willem Maris
Anton Mauve
Walter William May
Wilhelm Mayer-Rhodius
Johan Meijer
Hendrik W. Mesdag
Johannes Mesker
Roelof van der Meulen
Carl Wilhelm Mieling
Jozef Moerenhout
Hugo Mühlig
Wilhelmus Muller
Auguste Henri Musin
Willem Nakken
Johannes Albert Neuhuys
Emil Neumann
Anton Nolthenius de Man
Wijnand Nuyen
Onbekend
Witzel Opdenhoff
Georgius van Os
Pieter van Os
Nicolaas Penning
Jan Willem Pieneman
Evert Pieters
Edouard Pingret
Ary Pleysier
Prenten van Scheveningen
Robert Pritchett
Roelof Raar
Charles Rochussen
Willem Roelofs
Nicolaas Roosenboom
Pieter Roosing
Philip Sadée
H. vd Sande Bakhuyzen
Andreas Schelfhout
Gerrit Scheurleer
Petrus Schiedges jr.
Petrus Schiedges sr.
Gustav Schönleber
Johannes Schotel
Leonardus Schweickhardt
Willem van Senus
Ferdinand Carl Sierig
Dirk Sluyter
Jan Smits
George Stanfield
Alfred Stannard
Alfred Stevens
Jan Striening
John Syer
Abraham Teerlink
Jan Baptist Tetar van Elven
Willem Tholen
Hans Thoma
Willem Troost
Arnoldus Cornelis Verhees
Petrus Vertin
Elchanon Verveer
Mauritz Verveer
Salomon Verveer
Reinier Vinkeles
Willem Wagner
Johannes Walter
James Webb
Hendrik Weissenbruch
Adrianus Wilbers
400 jaar Strandschilders
op Scheveningen
1600-1700
1700-1800
1800-1900 A t/m L
1800-1900 M t/m Z
1900-2000 A t/m L
1900-2000 M t/m Z
2000-heden
Muurschilderingen
Scheveningen op keramiek 1
Scheveningen op keramiek 2
Herdenkingspenningen
Panorama's
Algemeen
Scheveningen toen en nu
Huifkarren op Scheveningen
Zeeslagen bij Scheveningen
Het kanon van Scheveningen
Waarzegster op Scheveningen
Boeken over Scheveningen
Links
Over de Website
Contact
   

Jan Gerard Smits (1823-1910)
Het werk van de Haagse schilder Gerard Smits behoort, zeker wat zijn vroege periode betreft, tot de romantische school. Als leerling van Salomon Verveer koos hij voor het schilderen van stads- en dorpsgezichten en van het strand en de duinen bij Scheveningen en Katwijk. Maar zijn werk beperkte zich niet tot de omgeving van zijn woonplaats en hij doorkruiste regelmatig het land op zoek naar schilderachtige steden en landschappen. Gezichten op Zaltbommel, Zwolle, Oudewater, Leeuwarden en stadsgezichten in Haarlem verhalen van een actief en reislustig kunstenaar. Hij gaf schilderlessen aan koningin Sophie. Musea: Haags Gemeentemuseum en het Museum Boymans-van Beuningen te Rotterdam. (Bron: Simonis&Buunk, Ede)
De duinen bij de kop van de Keizerstraat, met links de Oude Kerk en rechts daarvan de topgevel van R.K. kerk van de H.Antonius Abt (aldaar 1834-1856); uiterst rechts nog de Vuurbaak. (Coll. Beeldbank Haags Gemeentearchief). (Klik voor een groter formaat op de afbeelding)
Bomschuiten en vissers op het strand van Scheveningen, 1855. De bomschuiten liggen tegen de duinen aan. De viskopers op de vorgrond wachten op de vis die uit de bomschuit wordt geladen. (Coll. Simonis&Buunk, Ede). (Klik voor een groter formaat op de afbeelding)
Links een doorkijkje naar de Oude Kerk van Scheveningen. Rechts spelende kinderen met een zeilbootje. (Klik voor een groter formaat op de afbeelding)
Deze aquarel is geinspireerd op Verveer. Het is echter met 100% zekerheid van de hand van S.L. Verveers leerling, J.G. Smits. Het draagt een valse signatuur. Het was 2x ten onrechte als een "S.L. Verveer" bij veilinghuis Glerum te Amsterdam. J.G. Smits was een leerling van Salomon Verveer. (Coll. Mutualart.com)
Bleekveldje op Scheveningen, 1880. (Coll. Beeldbank Haags Gemeentearchief). (Klik voor een groter formaat op de afbeelding)
Vrouwen met kinderen, 1875. Twee vissersvrouwen en zeven kindertjes aan de voet van een duin, nabij het Schuitegat, bij een opgelegde bomschuit (m); links de toren van de Oude Kerk aan de Keizerstraat. (Coll. Beeldbank Haags Gemeentearchief). (Klik voor een groter formaat op de afbeelding)
Gezicht op Scheveningen vanuit het zuidoosten in 1850, vanaf een punt bij de Scheveningseweg. (Coll. Beeldbank Haags Gemeentearchief). (Klik voor een groter formaat op de afbeelding)
Het strand bij de Keizerstraat, met de Armenbrug; naar de situatie in 1850. (Coll. Beeldbank Haags Gemeentearchief). (Klik voor een groter formaat op de afbeelding)
Strandvilla, 1868. Duinen en strand ten zuiden van de kop van de Keizerstraat, ongeveer ter plaatse van het latere eindpunt van tramlijn 11. Geheel rechts een villa; met de koepel van Bellevue (voorheen de koepel van Faassen de Heer), in het verschiet links van het met het paviljoen van Wied. (Coll. Beeldbank Haags Gemeentearchief). (Klik voor een groter formaat op de afbeelding)
Een villa ten zuiden van de kop van de Keizerstraat, ooit bewoond door douairière Van Brinkhorst-Holmberg de Beckfelt, links is wrschl. weergegeven hotel Zeerust op de hoek van de Keizerstraat. Vermoedelijk is een situatie van voor 1887 weergegeven. (Coll. Beeldbank Haags Gemeentearchief). (Klik voor een groter formaat op de afbeelding)
Bomschuiten op het strand, 1876. (Coll. Mutualart.com). (Klik voor een groter formaat op de afbeelding)
Zeilschepen op het strand bij ondergaande zon, 1869. (Coll. Simonis&Buunk, Ede). (Klik voor een groter formaat op de afbeelding)
Kalhuis en het Scheveningse strand. De toegangspoort naar de zgn. Armenbrug der Ned. Hervormde Diaconie, die van 1804 tot 1877 over het mulle zand voerde. De enteegelden kwamen ten goede van Scheveningse (her vormde én katholieke) armen. (Coll. Beeldbank Haags Gemeentearchief). (Klik voor een groter formaat op de afbeelding)
Het Kalhuis (links) aan de kop van de Keizerstraat; in het midden de toegang tot de zgn. Armenbrug naar het strand; naar de situatie in 1860. Van 1804 tot 1877 was er een 'brug' ofwel planken pad van het einde van de Keizerstraat tot aan het harde gedeelte van het strand. De aanleg hiervan was een initiatief van de kerkeraad van de Nederlandse Hervormde Kerk, dir door de Haagse bezoekers van het strand een duit te laten betalen voor het gebruik van de 'brug', wilde proberen de armoede te bestrijden, die in de Franse tijd in Scheveningen als gevolg van de oorlog met Engeland, zeer ernstig was. Voor de bezoekers van het strand was dit plankier een uitkomst, omdat hen zo een zware tocht door het mulle zand werd bespaard. De tekening toont de situatie in 1860. (Coll. Beeldbank Haags Gemeentearchief). (Klik voor een groter formaat op de afbeelding)
Een ets van het Kalhuis, maar zonder poort naar de Armenbrug. Deze prent moet na 1877 zijn gemaakt, toen de Armenbrug werd opgeheven. (Coll. Beeldbank Haags Gemeentearchief). (Klik voor een groter formaat op de afbeelding)
Het uitgaan van de Oude Kerk op Scheveningen, 1860. Op het olieverfschilderij in de collectie van Muzee zijn kerkgangers te zien, gehuld in de Scheveningse dracht. Zij verlaten de kerk door de deur in de toren, die nu niet meer tijdens kerkdiensten wordt gebruikt. Rechts tegen de toren staat een waakhuisje, waar tot de ingebruikneming van de haven in 1904 de klinkers bij toerbeurt aanwezig waren. Het onderste gedeelte van de kerktoren is in 1860 nog wit gepleisterd. Het verlaten van de kerk werd zelden zo kleurrijk en karakteristiek weergegeven. (Coll. Muzee Scheveningen). (Klik voor een groter formaat op de afbeelding)
Het uitgaan van de Oude Kerk in Scheveningen in 1863. Deze nederlands-hervormde kerk dateert uit het eind van de 15e eeuw en de ongeveer dertig meter hoge toren uit het begin van de 16e. De kerk is in 1954 geheel gerestaureerd. Links van de kerk de Wassenaarsestraat en daarachter op het duin de koepel, die de Scheveningse predikant P. Faassen de Heer er in 1840 liet plaatsen en die in 1889 na bijna dertig jaar café Bellevue te zijn geweets, is afgebroken. (Coll. Beeldbank Haags Gemeentearchief). (Klik voor een groter formaat op de afbeelding)
 
Bronnen:
Jan Gerard Smits (1823-1910)
De duinen bij de kop van de Keizerstraat
Bomschuiten en vissers op het strand van Scheveningen
Spelende kinderen
Bleekveldje op Scheveningen
Vrouwen met kinderen
Gezicht op Scheveningen
Armenbrug
Strandvilla
Villa bij Zeerust
Bomschuiten op het strand
Zeilschepen op het strand bij ondergaande zon
Kalhuis en het Scheveningse strand
Het Kalhuis (links) aan de kop van de Keizerstraat
Kalhuis
Den Haag in pen en penseel. Uitgeverij Martinus Nijhof, Den Haag, 1977