Terug naar Startpagina
Strandschilders 1900-2000
M t/m Z
Marinus van der Maarel
Jan Mankes
Johan van Mastenbroek
Oskar Matthes
Han van Meegeren
Ronnie Meerts
P. Meinardus
Ber Mengels
Maarten Meuldijk
Louis Meys
John Michaux
Rein Miedema
Willem Minderman
Evert Moll
Henk Munnik
Gerhard Munthe
C.C. van Niekerk
Dirk Hidde Nijland
Cor Noltee
Gerrit Nooij
Onbekend
Tames Oud
Willem Paerels
Gerard Jan Palthe
Piet Polderman
Hendrik Raab
Heinrich Rasch
Charles P. Reiffel
Paul Renard
Eugene Rensburg
Dirk van Rijn
Jacob Ritsema
Hubert Ritzenhofen
John Sargent
Johan Scherrewitz
Pieter Schipperus
Jules Schmalzigaug
Schoolplaten
Anthonie Schotel
Chris Schut
Henri Seghers
Ludovicus en Adrianus Simons
Willy Sluiter
Frans Smeers
Hobbe Smith
Chris Soer
Leonid Sologoub
Andreas Sommer
Georg Sommer
Louis Soonius
Peter Sterkenburg
Jacob Taanman
Ab Toetenel
Victor J. Trip
Hendrick Vader
Ben Viegers
Jaap Visser
Johanna Vreede-Mulder
Martin Waning
Arie Wassenburg
Bertram Weihs
Gerard Wensma
Arie Westmaas
Hein Wilzen
Philip Zilcken
Adrianus Zwart
Willem de Zwart
400 jaar Strandschilders
op Scheveningen
1600-1700
1700-1800
1800-1900 A t/m L
1800-1900 M t/m Z
1900-2000 A t/m L
1900-2000 M t/m Z
2000-heden
Muurschilderingen
Scheveningen op keramiek 1
Scheveningen op keramiek 2
Herdenkingspenningen
Panorama's
Algemeen
Scheveningen toen en nu
Huifkarren op Scheveningen
Zeeslagen bij Scheveningen
Het kanon van Scheveningen
Waarzegster op Scheveningen
Boeken over Scheveningen
Links
Over de Website
Contact
 
   

Schilders van het strand van Scheveningen in de 20 ste Eeuw (1900-2000) M t/m Z
In het begin 1900 veranderde de aanblik van het Scheveningse strand drastisch. In noordelijk Scheveningen werd in 1901 Wandelhoofd Wilhelmina (ofwel de Pier) geopend en in november 1904 liepen de eerste schepen de nieuwe haven binnen aan de zuidkant van de kust. Scheveningen Bad en Scheveningen Haven werden definitief gescheiden met Scheveningen Dorp als buffer. Het strand werd het domein van de badgasten. Maar ook in de 20ste eeuw kwamen kunstschilders uit binnen- en buitenland om de Scheveningse kustlijn in beeld te brengen. Ik heb 93 namen gevonden van schilders en tekenaars, waarvan de eerste 56 met namen van M t/m Z samen 291 schilderijen, aquarellen, tekeningen, lihto's en etsen van de kust, het strand en de haven van Scheveningen maakten.
Aan de hand van een schoolplaat naar een schilderij van Anton Mathieu Güthschmidt (1887-1958) leerden kinderen op school hoe het Badstrand van Scheveningen er uitzag in het begin van de 20ste eeuw. Het Wandelhoofd Wilhelmina was nog niet gebouwd. (Bron: Ftpde022.home.xs4all.nl)
Anthonie Pieter Schotel (1890-1958) schilderde dit strandvermaak te Scheveningen met op de achtergrond het paviljoen op het Wandelhoofd Wilhelmina. (Coll. Simonis&Buunk, Ede)
Louis Soonius (1883-1956) is bij een breed publiek geliefd als schilder van zonnige, kleurige strandgezichten met figuren en van haven-, zee- en stadsgezichten, zoals te zien is op dit aquarel met elegant geklede strandgasten op een zonnige dag voor het Kurhaus in Scheveningen. (Coll. Kunsthandel Wim de Boer, Alkmaar)
Het badseizoen is begonnen en de moderne tijd komt Scheveningen tegen op de boulevard. Willy Sluiter (1873-1949) bracht met vrolijke kleuren het mondaine strand- en uitgaansleven in Scheveningen in beeld. Links (Coll. Simonis&Buunk, Ede) en rechts (Bron: Debomschuit.blogspot.com)
In 1961 kreeg Scheveningen een nieuwe Pier, die in 1965 werd getekend door Gerard Jan Palthe (1898 - 1974). (Coll. Beeldbank Haags Gemeentearchief)
In 1976 begon de gedeeltelijke sloop van het Kurhaus, waarbij alleen het middenstuk overeind bleef staan. Gerrit Nooij (1920-1988) tekende het Kurhaus, tijdens de renovatie ontdaan van de zijvleugels, gezien vanaf het Gevers Deynootplein. (Coll. Beeldbank Haags Gemeentearchief)
In de 20ste eeuw werden de zeilschepen steed meer vervangen door de stoomloggers. Op dit werk schilderd Evert Moll (1878-1955) nog de zeillogger, die door de kleine stoomsleepboot de haven van Scheveningen word binnengesleept. (Coll. Muzee, Scheveningen)
Johan Hendrik van Mastenbroek (1875-1945) schilderde niet alleen havengezichten van Roterdam, maar ook van de haven van Scheveningen. De loggers worden in 1937 uitgeladen. (Coll. Simonis&Buunk, Ede)
Willem de Zwart (1862-1931) is een Nederlandse kunstenaar, etser, aquarellist en tekenaar. Hij maakte dit schilderij vroeg in de avond bij ondergaande zon in de haven van Scheveningen toen nog met zeilende bomschuiten werd gevist. (Coll. Mutualart.com)
 
Bronnen:
Schoolplaat Badstrand te Scheveningen
Strandvermaak te Scheveningen
Voor het Kurhaus
Het badseizoen
De moderne tijd
Boulevard met de Pier van Scheveningen
Het Kurhaus
Sleepboot sleept zeillogger
Als de loggers binnenkomen in de haven
In de haven van Scheveningen