Ludovicus Theodorus 'Louis' Meys of Meijs (1902-1995)
Op de achtergrond van links naar rechts het Kurhaus, het Grand Hotel, het Paviljoen Von Wied, Seinpost, de Oude kerk van Scheveningen en de vuurtoren in de verte. Op de voorgrond strandbezoekers en kleedhokjes tegen de boulevard. (Coll. Particulier bezit).
 
Over het schilderij schreef de eigenaar: "Tussen 1987 en 2003 heb ik gewoond in het Benoordenhout, vlak bij Scheveningen. In die tijd genoten we regelmatig van het Scheveningse strand en de duinen. Thuis hing aan de wand op een prominente plaats een olieverf schilderij van de Hagenaar Louis Meijs. Dit schilderij dateert van de veertiger jaren. Het verbeeldt een strandtafereel met op de achtergrond het kurhaus en enkele andere gebouwen op het duin. De maten zijn ongeveer 40x60 cm, resp 55x75 met originele lijst. Ik heb dit schilderij bij Louis Meijs thuis in de Nassau Dillenburgstraat mogen in ontvangst nemen. Ter plekke werd ik rondgeleid in zijn atelier op zolder en verrast met een mini piano konsert. In zijn atelier zag ik voornamelijk stillevens, portetschilderijen en schilderijen van franse landschappen. Hij bevestigde dat dit schilderij waar mijn oog op was gevallen uniek was in zijn oeuvre."
 
Louis Meys werd geboren in Scheveningen op 31 maart 1902, als oudste van acht kinderen. Al op jonge leeftijd had hij een scherp oog voor detail en tekende en schilderde hij alles wat hij om zich heen zag. Zijn ouders stimuleerden hem hierin en voorzagen hem van de juiste materialen. Al op 8-jarige leeftijd maakte hij zijn eerste schilderij. Echter, toen Meys ouder werd en van zijn hobby zijn vak wilde maken, waren zijn ouders minder enthousiast. Het artistieke vak bood volgens hen te weinig toekomstperspectief , dus hij volgde een studie algemene machinebouw aan de MTS.
Later gevolgd door een studie aan de Akademie van beeldende kunsten in Den Haag.
Meys begon echter zijn carrière als technisch tekenaar, maar na negen jaar had hij er genoeg van. Hij werd lid van de Haagse Kunstkring en koos definitief voor een leven als kunstenaar. En niet onverdienstelijk: in 1934 vond zijn eerst solotentoonstelling plaats. Als veelzijdig schilder van landschappen, stillevens, portretten, stads- en zeegezichten, maakte Meys altijd vele schetsen en tekeningen, die hij in zijn atelier gebruikte bij het vervaardigen van zijn olieverfschilderijen. (Bron: Rogerarts.com)
 
Bronnen:
Louis Meys