Maerten Fransz. van der Hulst, (1600-1645) Vertrek van prins Willem II naar Engeland
Maerten Fransz. van der Hulst, (1600-1645) schilderde in 1644 het vertrek van prins Willem II. (Col. Schlossmuseum Schloss Friedenstein)
In april 1641 moest
Maarten Harpertszoon Tromp de veertienjarige Willem II van Oranje-Nassau naar Engeland overvaren voor diens huwelijk met de negenjarige Engelse prinses Maria Henriëtte Stuart. Maar al bij Hoek van Holland sloeg de grote mast van de Aemilia om en kreeg Witte de With de eer om de prins weg te brengen. In januari bracht Witte de With een Nederlands gezantschap naar Engeland dat om de hand van Maria Henriëtte Stuart moest gaan vragen. In april bracht hij Willem II van Oranje voor diens huwelijk naar Engeland. Rechts de Aemalia op een schilderij van Reinier Nooms (1623/1624-1664). (Coll. Royal Museums Greenwich)
In juni bracht Tromp wel de jonge prins terug naar de Republiek. Die zomer en de volgende winter voerde hij twee weinig succesvolle campagnes tegen de Duinkerkers. Toen hij in 1642 de Britse koningin Henriëtta Maria van Frankrijk en prinses Maria Henriëtte moest ophalen om ze via Dover in veiligheid te brengen naar de Republiek, werd Tromp tot zijn verrassing door Karel I van Engeland geridderd. Dat jaar ging de strijd tegen de Duinkerkers verder, zonder veel resultaat. Na een eerste door storm mislukte poging in januari 1643 begeleidde Tromp in maart Prinses Maria de Engelse koningin, samen met een vloot wapens en geld voor de Royalisten, van Scheveningen naar Bridlington; het lukte hem een aanval van de Parlementarische vloot af te schrikken.
Ludolf Backhuizen (1631-1709) en Hendrick Dubbels (1621 - 1707) Vertrek van prins Willem II van Oranje naar Engeland in 1641
Een menigte mensen is naar het strand gekomen om te kijken, terwijl zeelieden in kleine boten met Nederlandse vlaggen het water opgaan in de richting van de vloot in de verte. Het is niet precies bekend welke gebeurtenis dit is geweest en wie er bij betrokken was, maar het moet een belangrijk iemand zijn geweest.
Voorheen was het schilderij bekend als 'De landing van Willem van Oranje op Scheveningen' en geschilderd door Ludolf Backhuysen of Bakhuizen, maar het lijkt meer op een inscheping en vertrek, dan op een landing. (Coll. BBC.co.uk) Opvallend op beide schilderijen is de overeenkomst tussen de groep op de voorgrond. Ook de nettenwagen, huifkarren en koetsen komen op beide schilderijen voor.
 
Over Maerten Fransz. van der Hulst (1600-1645) is heel weinig bekend. Hij woonde in Leiden en werd sterk beïnvloed door Jan van Goyen.
 
Bronnen:
Prins Willem II van Oranje Nassau op Wikipedia
Prins Willem II op Huis van Oranje
Departure of William II for England from the beach at Scheveningen
Vertrek van Vertrek van prins Willem II van Oranje naar Engeland in 1641
Maerten Fransz. van der Hulst
Ludolf Backhuysen op Wikipedia
Hendrick Dubbels op Wikipedia