Cornelis Visscher (1629-1658) Dubbelportret van Willem II (1626-1650) en Mary Stuart (1631-1661)
Dubbelportret van Willem II (1626-1650) prins van Oranje, stadhouder, zoon van Frederik Hendrik, te paard en zijn toekomstig echtgenote Mary Stuart (1631-1661), oudste dochter van Karel I van Engeland, als amazone te paard. Het paar is afgebeeld in een landschap met op de achtergrond de hofvijver te Den Haag. De prins heeft half lang donker haar en draagt een hoge hoed met veren op zijn hoofd. Hij is gekleed in een driekwart lange mantel met rond zijn nek een grote witte kraag. De prins draagt rijlaarzen die tot over zijn knie reiken. Hij zit op een donkergekleurd fantasiepaard. In zijn rechter hand houdt hij een stok waarmee hij wijst in de richting van zijn aanstaande echtgenote die links van hem te paard is afgebeeld. De prinses heeft half lang krullend haar en haar hoofd is getooid met een hoed met veren. Zij draagt een lange japon die de schouders vrijlaat. Rond haar hals hangt een parelsnoer. Zij houdt in haar linker hand een waaier. De prinses heeft haar hoofd afgewend van haar aanstaande echtgenoot en zit op een schimmel met lange manen. De prins draagt een snorretje en beiden lijken ouder dan op de dubbelportretten in 1641. Misschien heeft de graveur zich laten inspireren door het dubbelportret uit 1647 waarop de prins 20 is en de prinses 16.
Gravure van Cornelis Visscher (1629-1658) (Coll. Beeldbank Haags Gemeentearchief)
Onder het dubbelportret staat de volgende tekst:
Gulielmum D.G. principem Arausionensium, comitem Nassaviae, Cattimellebocy, Viandiae, Dietziae, Lingae, Meursae, Burae, Leerdami: etc: Holl: Marescallum haereditariu patriae virtuti et imperio terra mariq, designatum successore maximis parentibus natum unicum.
Wilhelmus by der Gratie Godts prince va Orangie Grave van Nassou, Catsenellenboghen, Vyanden, Dietz, Lingen, Meurs, Buren, Leerdam etc. Erf Maerschalck van Hollandt, opgedragen Successeur van sijns Vaders deucht en Heerschappije, Enige sone van soo Doorluchtige Ouders.
Effigies illustrissimae ac potensiss: Mariae filiae maximae natu Potentissimi Regis Magnae Britanniae, Galliae, Irlandiae, Fidei defensoris, illustrissimo Principi Auriaco Guilhelmo desponsate.
Afbeelding van de hooghgebooren doorlucht princesse Marya outste dochter van den grootmachtig Coning van Groot Britanyen, Vrancryck ende Irlandt, besch mer des Geloofs, toekomende Bruyt van den doorluchtgk Wilhelmus Prince van Orangien.
 
De graveur, etser en portrettekenaar Cornelis Visscher werd geboren in Haarlem. Hij leerde het vak van de Haarlemse graveur en schilder Pieter Soutman. Na enkele jaren verhuisde hij naar Amsterdam, waar hij tot zijn dood in 1658 bleef wonen. Visscher wordt beschouwd als een van de belangrijkste portretgraveurs van zijn tijd.
 
Bronnen:
Prins Willem II van Oranje Nassau op WikipediaV
Prins Willem II op Huis van Oranje
Dubbelportret van prins Willem II en prinses Maria Stuart 2
Cornelis Visscher