Johan Herman Isings (1884-1977) en Johan Willem Heyting (1915-1995)
Aankomst van koning Willem I te Scheveningen, 30 november 1813. Links (Coll. Historywallcharts.eu) en rechts (Bron: Hethuisvanoranje.nl)
Het verhaal bij de schoolplaat van Isings.
Willem Frederik, zoon van Willem V, wordt gevraagd naar zijn vaderland terug te keren. In Scheveningen wordt hij in 1813 enthousiast begroet. Op het Weense congres in 1815 wordt besloten de noordelijke en de zuidelijke Nederlanden samen te voegen om zo een buffer te vormen tegen Franse expansiedrift. Willem Frederik wordt benoemd tot koning over het nieuwe koninkrijk en noemt zich koning Willem I. Uit de handleiding 1955: 'Scheveningen ligt hier als een verscholen duindorp achter de wal van de eerste duinenrij. Op het strand liggen enkele getrokken vissersschepen. Het zijn de zogenaamde "Zijdsche bommen", dat wil zeggen bommen van de Hollandse zeekust. De mannen, die achter, naast en vóór de nettenwagen door de branding lopen, behoren tot de 24, die Jacob Pronk had aangewezen om de Engelsche sloep bij aankomst recht te houden, zodat het overstappen op de wagen veilig kon geschieden. Midden in het tafereel zien wij Jacob Pronk, te paard met de oranjesjerp, terwijl hij met een dringend handgebaar de saamgestroomde menigte verzoekt ruim baan te maken. Zijn zoon Arie zit op het witte paard. Tenslotte het gezelschap op de wagen, getrokken door twee zwarten en een bruine en bestuurd door Jacob van Duyne. In de eerste plaats: de Prins. Hij draagt, over de uniform met gouden kraag, een grijze overjas. De overjas is gesierd met de ster van de Zwarte Adelaar van Pruisen. Verder staan er op de wagen: de heer Willem Fagel, Lord CLancarty, P.A.Rogay.'
 
Johan Herman Isings (1884-1977) was een Nederlandse tekenaar en illustrator. Voor enige uitgeverijen werkte hij ook als boekbandontwerper.
Isings is bekend geworden door zijn historische aquarellen waaronder 43 schoolplaten die hij maakte tussen 1910 en 1970 waarin hoogtepunten van de geschiedenis gedetailleerd zijn weergegeven. Daarnaast heeft hij ook enkele honderden boeken geïllustreerd, schoolboeken, kinderboeken, romans en bijbels voor kinderen en jonge mensen. Hij is de leermeester geweest van onder anderen de illustratoren Henk Poeder en E.J. Veenendaal. Isings wordt beschouwd als één van de belangrijkste historieschilders van Nederland. (Bron: Instituut voor Nederlandse Geschiedenis)
 
Johan Willem Heyting (1915-1995) Pastellist, illustrator, aquarellist, tekenaar, pentekenaar, schilder, etser. Geboren: 26 augustus 1915, Tandjong Morawa (Indonesië). Gestorven: 6 december 1995, Amsterdam. (Bron: Biografische Portaal van Nederland)
 
Bronnen:
Johan Herman Isings op Wikipedia
Johan Willem Heyting
Aankomst van koning Willem I te Scheveningen
Aankomst van koning Willem I te Scheveningen 2