Links: Portret van Frederika Louisa Wilhelmina (1770-1819), prinses van Oranje Nassau. De prinses draagt een japon met lage halsuitsnijding. Onder het portret staat de volgende tekst: Hare koninklijke Hoogheid Frederica Louisa Wilhelmina Princes der Nederlanden, Douariere van zijn Doorluchtige Hoogheid George Karel August Erfprins van Brunswijk.prentmaker: Willem van Senus. (Coll. Rijksmuseum, Amsterdam) en rechts: LOUISE Wilhelmine von Braunschweig door Johann Heinrich Schröder (1757ñ1812). (Bron: i9.photobucket.com)
 
In november 1801 vertrok haar vader, prins Willem V, uit Londen en zeilde via het Kanaal naar Hamburg en vandaar naar Brunswijk. Hij werd op 20 november 1801 bij het posthuis op de weg van Brunswijk naar Hannover verwelkomd door prinses Louise, de erfprins en zijn vrouw Mimi en hun beide zonen, Guillot en Frits. Na zijn lange ballingschap in Engeland was de begroeting door Louise spontaan en hartelijk en ook de erfprins en zijn gezin waren blij hun vader, respectievelijk schoonvader en grootvader weer te zien.

In juli 1802 reisde haar moeder, prinses Wilhelmina van Pruisen, van London naar Oranienstein, In een feestelijk versierd Dietz werd Wilhelmina warm ontvangen door haar man en haar zoon de erfprins met zijn Mimi en de kleinkinderen en door prinses Louise van Brunswijk en haar echtgenoot. Het werd een innig weerzien van prinses Wilhelmina met haar dochter Louise en met haar kleinkinderen Guillot, Frits en Marianne. Vanuit Dietz bracht de Prins van Oranje zijn vrouw naar Oranienstein, waar het die dag een groot feest werd.

Wegens de Franse bedreigingen voor Nassau verbleven Wilhelmina en Willem V in de laatste jaren langer dan gewoonlijk in Brunswijk, het het zogenaamde 'Bevernsches Palais', dat de prins op advies van zijn dochter Louise had gekocht. Daar stierf hij in de nacht van 8 op 9 april 1806 aan een hartaandoening. Het verdriet van Wilhelmina was groot en diep. Ook prinses Louise was ontroostbaar over het verlies van haar vader, van wie zij heel veel had gehouden en van wie zij nu moeilijk afscheid kon nemen. (Bron tekst: Oranje in Ballingschap, Mr. L.A. Struik. Uitgave: de Bataafse Leeuw, Amsterdam 2006)
 
Bronnen:
Frederica Louise Wilhelmina op Historici.nl
Portret van Frederica Louisa Wilhelmina van Oranje van Charles Melchior Descourtis
Frederica Louisa Wilhelmina (Louise; 1770-1819) van Johann Friedrich August Tischbein
Boek: Oranje in Ballingschap, Mr. L.A. Struik