Links: Miniatuur van Willem George Frederik (1774-1799), prins van Oranje-Nassau. Zoon van Willem V en Wilhelmina van Pruisen, als kind. Vroeger geïdentificeerd Willem Frederik (1772-1843). Buste in profiel naar rechts, schilder: Pieter Lesage (toegeschreven aan) 1775-1780. (Coll. Rijksmuseum, Amsterdam) en rechts: Portret van Willem George Frederik (1774-99), prins van Oranje-Nassau, als kind. Ten halven lijve naar rechts, in de rechterhand een kleine verrekijker, op het hoofd een hoed met witte pluim. (Coll. Rijksmuseum, Amsterdam).
 
In zijn jeugd werd prins Willem George Frederik opgeleid door de generaal Stamford, de wiskundige Leonhard Euler en de geschiedkundige Herman Tollius. Stamford was een door Frederik de Grote aanbevolen, goed onderlegde, Pruisische officier van protestants-Franse afkomst, die het in het Staatse leger tot kolonel had gebracht; hij werd de militaire docent. Tollius was leraar klassieke letteren aan het Atheneum in Amsterdam en moest de burgerlijke vakken onderwijzen.

Reeds in zijn prille jeugd muntte hij uit door buitengewone schranderheid en gaf boven alle speelgoed de voorkeur aan zijn houten soldaten. Was zijn oudere broer ingetogen en bedaard, een toekomstig staatsman, Willem George Frederik was vurig en onbesuisd, een toekomstig krijgsman. Prins Frederik studeerde tot april 1790 in Leiden. (Bron Historici.nl)
Bronnen:
Willem George Frederik van Oranje-Nassau op Wikipedia
Miniatuur van Willem George Frederik
Willem George Frederik
Prins Willem George Frederik
Boek: Oranje in Ballingschap, Mr. L.A. Struik