Slag bij Fleurus van Jean-Baptiste Mauzaisse (1784-1844). (Bron: Wikimedia.org)
 
26 juni 1794 vielen de coalitietroepen, waaronder de Staatse troepen, met 70 000 man bij Fleurus de 80 000 man Franse troepen aan. Aanvankelijk drongen de Oostenrijkers en de troepen van Willem Frederik en Willem George Frederik (18 000 man) de Franse troepen terug. Maar moordend geschutsvuur en zware aanvalsgolven van de Fransen veroorzaakten zulke grote verliezen, dat de coalitie het slagveld prijsgaf. Voor de Fransen betekende de slag bij Fleurus een glorieuze overwinning, die de weg naar de linker Rijnoever opende. Deze slag bezegelde het lot van de Nederlanden.

Vanwege het dreigende gevaar werd op 27 juli 1794 in Breda oorlogsberaad gehouden in aanwezigheid van Willem V en Willem Frederik. Daar werd, tegen de zin van Willem V in, besloten het Hollandse leger in de vestingen onder te brengen en het Engelse leger in een centrale positie bij Breda te plaatsen.

De Fransen rukten steeds verder op. Op 7 januari 1795 voerden de twee jonge Oranjeprinsen een laatste strategische bespreking in Utrecht met de Engelse legerleiding. Als de Engelsen niet konden beloven een deel van hun strijdmacht voor de verdediging van Holland in te zetten maar op Hannover in Duitsland zouden terugtrekken, zouden volgens de Oranjeprinsen de Staten-Generaal over een overgave gaan onderhandelen met de Franse generaals. Deze belofte wilden de Engelsen niet geven.

Op 15 januari 1795 trokken de Fransen de Lek over en bezetten op de 16de Rhenen en Wageningen. De Engelsen hadden hun overtocht niet durven beletten en verlieten plunderend Utrecht in de richting van Amersfoort en Zutphen om van daaruit het Duitse Münster te bereiken. De Engelse gezant lord St. Helen's vertrok aan boord van een Brits oorlogsschip uit Hellevoetsluis.
17 januari 1795 begonnen de Staten-Generaal de onderhandelingen met Frankrijk.
Er leek geen andere vluchtweg open te staan, dan via Scheveningen. (Bron tekst: Oranje in Ballingschap, Mr. L.A. Struik. Uitgave: de Bataafse Leeuw, Amsterdam 2006)
 
Bronnen:
Willem George Frederik van Oranje-Nassau op Wikipedia
Slag bij Fleurus
Boek: Oranje in Ballingschap, Mr. L.A. Struik