Links: Schilderij van de latere koning Willem I met zijn broertje Frederik omstreeks 1790. (Bron: Wikimedia.org) en rechts: Willem Frederik (1772-1843), prins van Oranje-Nassau, met zijn jongere broer Willem George Frederik (1774-99), schilder: Pieter Lesage, 1793. Beiden staande, heupstuk, in borstharnas. Beiden dragen een borstplaat met daarover een oranje lint waaraan een insigne in de vorm van een lichtblauw kruis (Orde van Oranje-Nassau of Orde van de Zwarte Adelaar van Pruisen). Onderdeel van de collectie portretminiaturen. (Coll. Rijksmuseum, Amsterdam)
 
In het najaar van 1789, na de terugkeer van zijn buitenlandse reis, betrok Willem Frederik in Leiden een patriciërshuis aan de Rapenburg, recht tegenover de Universiteit.
Ook zijn broer Willem George Frederik studeerde tot april 1790 in Leiden. Willem Frederik volgde in Leiden staatswetenschap, natuurkunde en privaatrecht. Toen hij in 1790 18 jaar werd, kreeg hij zitting in de Raad van State, werd benoemd tot Generaal van de Infanterie en gouverneur van Breda.
(Bron: Oranje in Ballingschap, Mr. L.A. Struik. Uitgave: de Bataafse Leeuw, Amsterdam 2006)

Nadat hij zijn studie had afgemaakt werd de achttienjarige prins gouverneur van Breda. Nadat hij in hetzelfde jaar tot Generaal van de Infanterie was benoemd en hij zitting nam in de Raad van State, reisde de nu 19-jarige prins naar Berlijn. (Bron: Historici.nl)
Bronnen:
Willem I Frederik op Wikipedia
Willem Frederik op Historici.nl
Schilderij van de latere koning Willem I met zijn broertje Frederik omstreeks 1790
Willem Frederik met zijn jongere broer Willem George Frederik 1793
Boek: Oranje in Ballingschap, Mr. L.A. Struik