Het Beëedige der Constitutie door Z.K.H. Willem Frederik Prince van Oranje & Nassau Souverein Vorst van Nederland, 1814. C. van Waardt (tekenaar), Nicolaas van der Meer (graveur). (Coll. Stadsarchief Amsterdam).
 
30 maart 1814 vond in de Nieuwe Kerk van Amsterdam de inhuldiging van Willem I als soeverein vorst.

Inhuldiging Willem I als soeverein vorst

Op 30 maart 1814 werd Willem I in de Nieuwe Kerk in Amsterdam ingehuldigd als soeverein vorst. Willem I liep met zijn gevolg van het Koninklijk Paleis Amsterdam naar de Nieuwe Kerk om op het speciale troonpodium trouw te zweren aan volk en vaderland.
De inspiratie voor de ceremonie vond Willem I in de troonsoverdracht van Karel V op Filips II. In eerste instantie had men het plan gevat om de vergadering van de Staten-Generaal waarbinnen de inhuldiging plaats zou vinden in de Burgerzaal van het Paleis te houden. Willem I wilde dat de inhuldiging afgesloten werd met een kerkdienst en al snel week men voor de gehele plechtigheid uit naar de naastgelegen Nieuwe Kerk.
In de zomer van 1814 ontving Willem I zijn eerste staatsbezoek in het Koninklijk Paleis Amsterdam: de Russische tsaar Alexander I. (Bron: Paleisamsterdam.nl)
Bronnen:
Willem I Frederik op Wikipedia
Willem Frederik op Historici.nl
Het Beëedige der Constitutie
Boek: Oranje in Ballingschap, Mr. L.A. Struik