Rechts: Willem I (1772˝1843), Koning van de Nederlanden door François Joseph Navez, 1823. (Coll. English Heritage, The Wellington Collection, Apsley Hous, UK)

In dit portret draagt de koning een donkere korte jas met rode revers geborduurd met goud, gouden epauletten, een oranje sjerp om zijn middel, witte broek en hoge zwarte laarzen met sporen. Op zijn borst is de ster van de Militaire Willemsorde.
Op de voorgrond en op de tafel liggen boeken en papieren zinspelend op de activiteiten van de koning om de industrialisatie en de handel te bevorderen in het Koninkrijk der Nederland, de drukke haven op de achtergrond is een herinnering van de Nederlandse maritieme handel.

Onder de Franse bezetting was de Nederlandse economie sterk achteruit gegaan, met name omdat de handel, die voor de Nederlandse economie altijd zo essentieel is geweest, lang had stilgelegen. Willem I bracht hier verandering in. Hij investeerde onder andere in een betere infrastructuur door wegen en spoorwegen aan te leggen. Hij had daarnaast een integratie voor ogen tussen de handel in het noorden en de industrie in het zuiden. Om de zuidelijke industrialisatie en de noordelijke handel te bevorderen stichtte hij instellingen als De Nederlandsche Bank, de Algemeene Maatschappij voor de Volksvlijt en de Nederlandsche Handel-Maatschappij. Politiek zette hij deze organisaties in om de details van zijn financiële beleid voor het parlement verborgen te houden. Uiteindelijk liep de staatsschuld dramatisch uit de hand. Het parlement had hier door de geheimzinnigheid van de koning immers geen controle op kunnen houden. (Bron tekst: Historischnieuwsblad.nl)
Bronnen:
Willem I Frederik op Wikipedia
Willem Frederik op Historici.nl
Portret van Willem I (1772-1843)
Boek: Oranje in Ballingschap, Mr. L.A. Struik