Links: Portret van Frederica Louises Wilhelmina (1774-1837) door Friedrich Bury (1763-1823) (Bron: Franois de Bas) en rechts: Portret van Wilhelmina van Pruisen (1774-1837). Ze groeide op onder de invloed van de ideen van Voltaire , kende meerdere talen . Wilhelmina was muzikaal en kon goed schilderen . Mimi was vastbesloten om bijbelse taferelen en familieportretten te schilderen. Ze hield ook van om te spelen in de voorstellingen aan het hof. (Bron: Liveinternet.ru)
 
Dagelijks verheugd men zich over de aanblik van de kinderen van de Erfprins en Prins Willem Frederik Karel, die hun koninklijke grootmoeder in de 'Oude Hof' of in het Paviljoen in de duinen, hun lievelingsverblijf in Scheveningen begroetten. In haar vrije tijd schilderde zij taferelen uit de bijbelse geschiedenis en portretten en copiëerde enkele meesterwerken uit het 'Mauritshuis'.

Al deze huiselijke vreugde werd echter vertroebeld door de ontevredenheid, die zich in de zuidelijke provincies meer en meer tegen het Regiment van de Koning uitte. Zo wilde men de Koningin overhalen om, tot tevredenheid van de oude Brabantse en Vlaamse families, haar eenvoudige hofhouding meer glans te verlenen. De onbevoegde raadsman kreeg echter zacht en tegelijk voor hem vernietigende antwoord: "U vergeet, dat ik niet voor de Koningstroon ben geboren"!
In de talrijke pamfletten en scheldblaadjes tegen de Koning en zijn raadgevers voor 1830 wordt de Koningin nergens genoemd. Voor haar onberispelijke zuiverheid vluchtte de laster, zoals, volgens de legende, de duivel voor het kruisbeeld angstig wegloopt. (Bron: François de Bas)
Bronnen:
Frederica Louisa Wilhelmina van Hohenzollern, Prinses van Pruisen op Wikipedia
Friederike Luise Wilhelmine, Prinzessin von Preußen, Königin der Niederlande (PDF), François de Bas. Hohenzollernjahrbuch 5.1901
Portret van Wilhelmina van Pruisen