Links: Portretminiatuur van de jonge Frederica LouisaWilhelmina van Hohenzollern, Prinses van Pruisen (1774-1837) van onbekende schilder. (Bron: Bildarchivaustria.at) en rechts: portret van de ca. 16 jarige Wilhelmina van Pruisen van onbekende schilder, ca. 1790. (Bron Wikimedia.org).
 
Frederica Louisa Wilhelmina, prinses van Pruisen (Potsdam, 18 november 1774 - Den Haag, paleis Noordeinde, 12 oktober 1837) was als echtgenote van koning Willem I de eerste 'echte' koningin der Nederlanden.
Frederica Louisa Wilhelmina was de derde dochter van Koning Friedrich Wilhelm II van Pruisen, zou door haar huwelijk met Willem Frederik, de Erfprins van Oranje-Nassau en zoon van stadhouder Willem V en Prinses Wilhelmina van Pruisen, de troon van Nederland bestijgen. Deze Wilhelmina had een heel ander karakter, dan haar tante en schoonmoeder, maar toch tonen hun levens van beide vrouwen veel overeenkomst. (Bron: François de Bas)
Links: Portret van Frederica Louisa Wilhelmina van Hohenzollern, prinses van Pruisen, gemalin van koning Willem I, 1774-1837. (Coll. Beeldbank.regionaalarchiefdordrecht.nl)en rechts portret van Wilhelmina naar Johann Heinrich Schröder. De ovale bruinkleurige stippelgravure van Prinses Frederica Louisa Wilhelmina was een cadeau voor haar bruidegom Prins Willem Frederik, voordat zij verloofd werden in september 1789. De Prinses was toen en op de gravure 16 jaar. Ze draagt een eenvoudig meisjesjurk uit de tijd van de late 18e eeuw, met het krullend haar in de nek samengebonden, een decollet, en een loszittende, rond de taille gebonden jurk met halflange mouwen. (Coll. Onb.ac.at)
 
Haar schoonmoeder had een indrukwekkende schoonheid en een levendig temperament. Geestig en energiek liet zij zich door niemand op de tweede plaats zetten en zo beheerste zij haar omgeving, hoewel zij niet de echtgenote was van een soeverein vorst, maar van een dienaar van de Staten Generaal. De schoondochter, daarentegen was een zachte, bijna kinderlijke verschijning, wist door innemendheid en zachtaardigheid de harten te veroveren. De laatste stadhouder van Holland had een echtgenote nodig met een sterke wil; de eerste Koning eiste van zijn vrouw trouw en gehoorzaamheid. De schoonmoeder greep in staatszaken in en oefende duurzame invloed uit op de loop der gebeurtenissen. De schoondochter Frederica Louisa Wilhelmina wijdde zich helemaal aan haar huiselijke verplichtingen, de kunst en de weldadigheid. En toch werd ook zij - zoals bijna elke Europese vorstinnen - door de Franse Revolutie in een golf van zorgen en ongelukken getrokken. (Bron: François de Bas)
 
Rechts: Deze portretminiatuur op ivoor van Wilhelmina van Pruisen (1774-1837), de gemalin van Koning Willem I, wordt toegeschreven aan de Duitse kunstenaar Johann Heinrich Schröder (1757-1812). De miniatuur is rond 1790-1791 geschilderd.
Schröder is vooral bekend om de pastelportretten die hij rond 1800 maakte van de leden van het Huis Oranje-Nassau. Zelf was Koningin Wilhelmina een begaafd schilderes.
Deze miniatuur kon in 2004 voor de collectie van de Stichting Historische Verzamelingen van het Huis Oranje-Nassau worden aangekocht. (Coll. Koninklijkhuis.nl)

Prinses Wilhelmina werd op 18 november 1774 geboren. Haar vader, toen nog Prins van Pruisen en toekomstige troonopvolger van Frederik de Grote, was kort na zijn scheiding met Elisabeth Christina Ulrica von Braunschweig, moeder van de latere Hertogin van York, met Friederike Luise, dochter van de verstandige 'grote Landgravin' Carolina, getrouwd (1769). Hoewel dit tweede huwelijk van Friedrich Wilhelm II van zijn kant, niet gelukkig was, kregen ze toch acht kinderen, waarvan twee al erg jong stierven.

Al vroeg toonde 'Mimi' - zoals zij door haar ouders en familieleden vaak werd genoemd - goedheid en zachtmoedigheid. Al vroeg ontwikkelde zij aan het hof van Frederik de Grote, waar kunstenaars, geleerden en filosofen bereidwillig werden opgenomen, haar belangstelling voor de beeldende kunst. De strenge 'oude Fritz' had geen hekel aan kinderen, maar hij eiste van zijn mannelijke familieleden gehoorzaamheid en vond onderwerping een van de belangrijkste deugden van vrouwen. (Bron: François de Bas)
Bronnen:
Frederica Louisa Wilhelmina van Hohenzollern, Prinses van Pruisen op Wikipedia
Friederike Luise Wilhelmine, Prinzessin von Preußen, Königin der Niederlande (PDF), François de Bas. Hohenzollernjahrbuch 5.1901
Friederike Luise Wilhelmine von Hohenzollern, Prinzessin von Preußen
Portret van Wilhelmina van Pruisen
Portret van Frederica Louisa Wilhelmina van Hohenzollern
Portret van Wilhelmina naar Johann Heinrich Schöder
Deze portretminiatuur op ivoor van Wilhelmina van Pruisen