Koning Willem I werd twee keer ingehuldigd, de eerste keer als vorst, de tweede keer als koning. Afbeelding: De koning -in koningsmantel- en zijn gezin op een schilderij uit 1819. Mogelijk van Jan Willem Pieneman (1779-1853). Er zijn twee data. Op 30 maart 1814 werd de zoon van stadhouder Willem V in Amsterdam ingehuldigd als Soeverein Vorst der Verenigde Nederlanden en op 21 september 1815 in Brussel als Koning. (Bron: Reformatorisch Dagblad). Het schilderij zou in 1819 zijn geschilderd zijn. In dat jaar was prinses Marianne 9 jaar en rechts van haar moeder staat Marianne als een jonge vrouw van rond de 20. Links van koning Willem I staat prins Willem Frederik George met een oanjelint en daarnaast prins Willem Frederik Karel met een zo te zien een zwart met oranje lint. Het is niet duidelijk bij welke onderscheiding dit lint gedragen wordt.
 
In mei moest Prinses Wilhelmina met de kleine Marianne het 'Niederlandische Palais' in Berlijn verlaten, samen met haar schoonmoeder en schoonzus naar Stargard, waar ze armoedig leefden. Eindelijk kwam het bericht dat de Prins van Oranje naar Holland werd teruggeroepen.
Terwijl Prins Frederik met generaal van Bülow de Oostgrens van Nederland naderden, landde zijn vader op 30 november 1813 op Scheveningen en werd in Den Haag door de bevolking met gejuich ontvangen. De volgende dag ging Prins Willem Frederik naar Amsterdam waar hij tot soevereine vorst werd uitgeroepen.
Nog voor kerstmis reisde Prinses Wilhelmina met haar dochter naar Nederland. 6 januari 1814 kwam zij in Arnhem haar zoon Guillot - Willem tegen en haar Fritz, die ze met trotse moedervreugde aan haar borst drukte.
Twee dagen later betrad zij de oude Franse prefectuur, nu de Koninklijke Bibliotheek, in het 'Voorhout' in Den haag. Daar gooide een grote groep voorname jonge vrouwen rozen en kamelia bloemen over haar heen. in haar ogen waren een diepe weemoed en ook innige dankbaarheid te lezen. 17 maart 1815 werd zijn in Amsterdam en later in Brussel tot Koningin der Verenigde Nederlanden, ingehuldigd. (Bron: François de Bas)
Bronnen:
Frederica Louisa Wilhelmina van Hohenzollern, Prinses van Pruisen op Wikipedia
Friederike Luise Wilhelmine, Prinzessin von Preußen, Königin der Niederlande (PDF), François de Bas. Hohenzollernjahrbuch 5.1901
Inhuldiging Willem I als Koning