Links: Bestorming van Ciudad Rodrigo, 19 januari 1812. Gravure van T. Sutherland naar W. Heath in 1815. Handgekleurd . (Bron: Antique-prints-maps.co.uk) Rechts: Bestorming van het Moorse Kasteel in Badajos, 31 maart 1812. Gravure van T. Sutherland naar W. Heath in 1815. Handgekleurd. (Bron: Antique-prints-maps.co.uk)
     
Zo bleef de Prins in Spanje en onderscheidde zich bij verschillende gelegenheden.
Bij de bestorming van Ciudad Rodrigo, een grensvesting op de Portugese grens, leerde hij, hoe snel, bijna roekeloos doortasten, soms het beste beleid is. Het ontbrak de Engelsen aan het materiaal voor een beleg volgens alle regelen der kunst. Toen zij er in slaagden, een bres te schieten, gaf Wellington last tot een nachtelijke bestorming. Driehonderd vrijwilligers van de lichte divisie, voorafgegaan door een verloren troep van vijf en twintig man moesten het wagen. Majoor Napier commandeerde de stormtroepen. Het bevel was gegeven, onderweg de ge- weren niet te laden, dat gaf maar oponthoud. In een snelle stormren, waarbij de gracht moest worden gepasseerd, zou men trachten, de bres te bereiken, en dan moest de bajonet beslissen.

Op twee derde van de hoogte viel Napier, door een kartetskogel gewond; het vuur van de verdedigers was moordend. De bestormers aarzelden een ogenblik, zij wilden toch eerst hun geweren laden; seconden werden hier beslissend. Zonder dat er een bevel toe werd gegeven, sprongen sommige stafofficieren, de Prins van Oranje, Constant en anderen in de gracht, worstelden zich naar boven en stuwden de aarzelende stormtroepen voort. ,,Het waren voorzeker dappere mannen, die dezen sprong deden; maar niemand heeft zich ooit de eer aangematigd van daarbij de eerste te zijn geweest; het was een eenparige vaart, waarin allen gelijktijdig werden meegesleept door de plotseling oprijzende gedachte, dat het gelukken van den storm afhing van een enkele voortstuwende drukking. En zoo was het: ogenblikkelijk werd de stem van Napier, die met een verbrijzelden rechterarm ter aarde zeeg maar zijne manschappen nog toeriep, dat zij op de bajonet moesten vertrouwen, verdoofd door een algemene aanvalskreet, en werd de fausse-braye ter wederzijde van de bres met ladders beklommen en de kruin der bres door de stormtroep bereikt, en rukten op den hoofdwal de opkomende rechts en links voorwaarts". (Bosscha).

Napier schreef later aan zijn broer: "Zodra ik gevallen was, op twee derden der hoogte van de bres, ben ik geholpen om van de bres af te komen door den Prins van Oranje - die mij zeer vriendelijk zijne sjerp gaf om mijn verbrijzelden arm mede op te binden, welke sjerp ik thans in mijn bezit heb en door de tegenwoordige Hertog van Richmond en door FitzRoy Somerset, die alle drie, geloof ik, aan den eigenlijken storm een werkzaam deel namen." (Bron tekst: Oranje in ballingschap, H. Algra. Uitgave: J.H. Kok N.V., Kampen, 1948)
  De bestorming van Badajoz (jan. 1812) , die zo bloedige offers kostte, gaf hetzelfde beeld te zien. De Prins, vrijwillig, zelfs zonder speciale opdracht, mee vooraan, op de gevaarlijkste plaatsen. Zijn optreden doet denken aan dat van zijn oom, Prins Frederik, die door zijn moeder gekapitteld werd, omdat hij, generaal al, toch maar galoppeerde met de huzaren van de voorhoede.

Na de verovering van Badajoz schreef Wellington een kort brief je aan Lord Liverpool, met het verzoek hem te machtigen, de eremedaille toe te kennen aan de Prins van Oranje. Eigenlijk mocht die medaille alleen worden toegekend aan hen, die zich in een zelfstandig commando hadden onderscheiden, maar de Prins had de rang van kolonel en zou dus zulk een commando kunnen krijgen, als hij wilde. Het was alleen op zijn eigen verzoek, dat hij stafofficier was gebleven. Maar in elk geval, schreef Wellington, hij verdiende de medaille.

Hij kreeg haar ook, maar eerst een half jaar later, en toen stond er onder Ciudad Rodrigo en Badajoz nog een derde naam, Salamanca. (Bron tekst: Oranje in ballingschap, H. Algra. Uitgave: J.H. Kok N.V., Kampen, 1948)
 
Bronnen:    
Willem Frederik George Lodewijk van Oranje-Nassau op Wikipedia    
Willem II, koning der Nederlanden op Historici.nl op Historici.nl    
Willem II, koning der Nederlanden op Historici.nl    
Bestorming van Ciudad Rodrigo    
Bestorming van het Moorse Kasteel in Badajos    
Boek: Oranje in Ballingschap, H. Algra