Brussel en Brugge 14 maart 1656 - 15 maart 1658
 
In juni 1657 was Charles armer dan hij ooit was geweest. Hij verbleef in Brussel en wilde terug naar Brugge, maar hij had geen geld om de terugreis te betalen. Zijn secretaris Hyde liet uit Brugge weten, dat enkele bedienden van honger zouden sterven en veel in de gevangenis zouden belanden als er geen geld zou komen.

In juli werd als een wonder 1000 gulden bezorgd, waarmee enkele schulden konden worden afgelost. Maar het was een druppel op een gloeiende plaat.
De enige ondersteuning kwam van de burgemeester van Brugge, Vincent Stochove en zijn schoonzoon Marc Albert Arrazola de Oñate (Mark Ognate), die een Engelse moeder had. Zonder de steun van Mark Ognate zou verblijf in Brugge niet mogelijk zijn geweest voor de bannelingen en ze hoopten dat Stochove herkozen zou worden.

In oktober 1657 ging Charles weer terug naar Brugge. Charles wilde geld lenen van de rijke zakenman John Webster in Amsterdam. Charles, zijn broers en zus zouden garant staan. De lening zou worden terugbetaald door wie er ook op de Engelse troon zou komen. Maar dit bleek niet voldoende garantie te zijn. Daarop schreef Charles een brief aan zijn zus Maria met het verzoek een juweel te sturen, dat hij voor 1500 pond sterling zou kunnen verpanden. Ondanks haar eigen armoede en gekrenkte trots voldeed Maria aan het verzoek van Charles.
Intussen vorderden de voorbereidingen voor een invasie in Engeland, die eind februari 1658 moest plaatsvinden.

Het nieuwe complot had de Engelse regering gealarmeerd. Veiligheidsmaatregelen werden genomen, waarbij verschillende garnizoenen werden versterkt. De kusten werden bewaakt en verschillende mensen werden opgepakt en gevangen gezet.

23 januari 1658 vertrok Marquis Ormonde vanuit Antwerpen met O'Neill en de bediende Maurice naar de Rijksdag in Frankfort. In werkelijkheid ging hij 30 januari in West March bij Colchester in Engeland, ongezien aan land. Vermomd reed hij naar London. Daar nam hij contact op met 8 belangrijke Royalisten. Vanuit London schreef Ormonde naar Brugge over de stand van zaken bij de Royalisten. Maar de waakzaamheid van Cromwell achtervolgde hem van de ene naar de andere schuilplaats.
De Royalisten zouden zich stil houden tot de landing van Charles en 8 februari vertrok Ormonde richting Shoreham. Daar vond hij een boot die hem naar Dieppe in Frankrijk bracht.

1 maart 1658, de dag dat Charles zou inschepen, kon Ormonde zijn rapportage versturen.
Ormonde adviseerde Charles zo snel mogelijk te landen op de oostkust van Engeland, terwijl Ormonde een afleidingsmanoeuvre zou maken op de westkust.
Boodschappers werden naar Engeland gestuurd met het nieuws dat Charles spoedig zou landen met manschappen, paarden, wapens en geld.

10 maart ging Charles naar Brussel om de laatste voorbereidingen te treffen. Na besprekingen met de Spanjaarden was hij erg optimistisch.
Maar enkele Engelse leiders waren van mening dat in het voorjaar van 1658 niets zou gebeuren. De pessimisten zouden gelijk krijgen.

De vloot van Cromwell blokkeerde de haven van Ostende en verijdelde elke intentie van de Spanjaarden om uit Ostende te vertrekken.
Andere fregatten bewaakten de Engelse kust en Caveliers en Rooms Katholieken werden uit London verbannen en moesten binnen een straal van 5 mijl van hun huis blijven. Er volgden veel arrestaties. Cromwell wilde een einde maken aan de jaarlijks terugkerende geruchten van een invasie en wilde voorbeelden stellen.
Twee Royalisten werden ter dood veroordeeld en terecht gesteld op 8 juni 1658.
Anderen werden opgesloten. Als gevolg van deze rampen stortte de voorgestelde expeditie vanuit Vlaanderen helemaal in elkaar en beschuldigingen tussen Charles en Don Juan gingen over en weer.

Uiteindelijk besloten ze de volgende poging uit te stellen tot september 1658. Maar de recente teleurstelling was in Engeland verschrikkelijk groot. (Bron tekst: The Travels of the King, Charles II in Germany and Flanders 1654-1660 by Eva Scott).
Portret van Sir John Webster, heer van Cattenbrouck. Prentmaker: Theodor Matham. (Coll. Rijksmuseum, Amsterdam)
Bronnen:
Charles II van Engeland op Wikipedia
Portret van Sir John Webster, heer van Cattenbrouck
Boek TheTravels of The King