Breda van 31 maart 1660 tot 24 mei 1660
 
Spiegelversiering van de 'Royal Charles' voorheen de 'Naseby' (Coll. Rijksmuseum, Amsterdam)
Op 2 juni 1660 werden de schepen, die Charles II en zijn gevolg kwamen ophalen door Charles en zijn broer James opnieuw gedoopt. De Naseby, Richard, Speaker en Dunbar kregen de nieuwe namen resp. de Royal Charles, James, Mary en Henry.
 
Dit wapenschild van de Engelse koning Charles II sierde de achtersteven - de 'spiegel' - van het Engelse
vlaggenschip Royal Charles. Het schip werd in 1667 in zijn thuishaven Chatham nabij Londen door de Nederlanders veroverd en over de Noordzee naar Nederland gesleept. Hier werd het gesloopt, maar als herinnering aan deze ongehoorde Nederlandse triomf en Engelse afgang werd deze versiering bewaard.
 
opschrift: DIEV ET MON DROIT / HONI SOIT QVI MAL Y PENSE Dit Wapen / heeft versierd / THE ROYAL CHARLES / honderd Stukken, het grootste Schip der Engelsche Zeemacht / met meer andere Schepen Veroverd bij de roemrijke / onderneming op de rivier van Rochester in / het jaar 1667, onder het opperbevel van den / Luitt Admirl Ml:Az: de RUITER, en / den Rùwaard Cs: de WIT. in het zelfde / jaar in de Maas binnengebragt / en te Hellevoetsluis gesloopt / in het jaar 1673.

Deel van gepolychromeerde gebeeldhouwde spiegelversiering, voorstellende het Engelse koningswapen van Charles II omgeven door de Orde van de Kouseband. Wapen gedragen door een gekroonde leeuw aan bakboord en een eenhoorn met een ketting om de flanken aan stuurboord. Het geheel omgeven door pluimen.
 
Breda van 31 maart 1660 tot 24 mei 1660
Die middag werd de brief van Charles aan de stad London afgeleverd door Mordaunt en Grenville en die kreeg ook een blij onthaal. De Gemeenteraad wees onmiddellijk een geldgift toe aan Charles en een deputatie van Londenaren werd aangewezen om de gift met dank en felicitaties an de stad aan te bieden aan de soeverein in Breda.

Nadat de officieren van Monk de brief aan Monk en hen hadden gezien, kozen ze unaniem voor Charles en de algemene vreugde werd opgeluisterd door vreugdevuren, het luiden van kerkklokken en het drinken op de gezondheid van de Koning, knielend op de straten. Er was nooit méér geluk en vreugde in het land.

Twee dagen later op 13 mei werden de koninklijke brief en de 'Verklaring' afgeleverd bij de vloot en luid voorgelezen door Samuel Pepys aan de admiraal, de vice-admiraal en de schout-bij-nacht en 8 kapiteins, bij elkaar aan boord van de 'Naseby'.
Daarna werden de documenten voorgelezen aan de bemanning van elk schip afzonderlijk en met algemene stemmen aanvaard, de zeelieden gaven blijk van hun vreugde over de Restauratie, zonder een tegenstemmer.

18 mei 1660 werd Charles II officieel uitgeroepen tot Koning van Engeland, Schotland, Frankrijk en Ierland en wat overbleef was alleen een strijd over de eer om de soeverein naar huis te brengen.
Sommige soldaten mopperden nog, maar de ontevreden stemmen verdronken in de nationale feestelijkheden. (Bron tekst: The Travels of the King, Charles II in Germany and Flanders 1654-1660 by Eva Scott).
 
Bronnen:
Charles II van Engeland op Wikipedia
Spiegelversiering van de 'Royal Charles'
Boek TheTravels of The King