Carisbrooke Castle vanaf Mount Joy zoals het op 23 augustus 1831 eruit zag, die dag kwam de hertogin van Kent kijken naar het boogschieten. Schilderij van F. A. Stewart. (Coll. BBC.co.uk)
Charles I vluchtte in april 1646 naar Schotland, maar werd na onderhandelingen in 1647 overgeleverd aan het Parlement.
De koning werd achtereenvolgens in Holdenby House, Newmarket, Oatlands en Hampton Court gevangen gehouden. Daar vluchtte hij naar het eiland Wight, omdat hij geloofde dat gouverneur Robert Hammond aan zijn kant stond. Dit bleek niet het geval en hij werd weer vastgehouden, deze keer in Carisbrook Castle.

Vanuit zijn gevangenis onderhandelde hij met verschillende partijen en hij kwam overeen met de Schotse presbyterianen dat hun religie in zowel Engeland als Schotland op proef doorgevoerd zou worden. Daarom startte in juli 1648 de tweede Britse burgeroorlog en vielen de Schotten Engeland in. Ook begonnen in verschillende delen van Engeland en in Zuid-Wales serieuze opstanden. Toen de Schotten echter in augustus de slag bij Preston verloren, was de kans op een geslaagde oorlog verkeken.

Charles werd aan het eind van 1648 naar Hurst Castle en daarna naar Windsor Castle vervoerd. Omdat hij het parlement zelfs tijdens zijn gevangenschap had geminacht en de Schotten had uitgenodigd om aan te vallen, zette het House of Commons een gerechtshof op voor Charles' berechting. Hij werd gezien als koppig, oneervol en verantwoordelijk voor onnodig bloedvergieten, omdat hij zijn nederlaag niet toe wilde geven en opnieuw met de oorlog was begonnen. Er was nog nooit eerder een Engelse  vorst berecht als vorst, hoewel er wel koningen waren afgezet was dit idee geheel nieuw.
De rechtszaak tegen de koning wegens hoogverraad en andere 'zware misdrijven' begon op 20 januari 1649. Charles weigerde een pleidooi te houden, omdat hij van mening was dat geen enkel gerechtshof recht kon spreken over een koning. Zijn macht was hem door god gegeven en alleen god kon hem deze ontnemen. Telkens wanneer het hof hem vroeg om zich te verdedigen, trok hij de legitimiteit van het proces in twijfel met de woorden: 'I would know by what power I am called hither, by what lawful authority?' (Bron: Celticbritain.net)

Rechts: Plattegrond Carisbrooke Castle. (Bron: Wightfarmholidays.co.uk)

Links: Charles I gevangen gezet in Carisbrooke Castle, door George Noble, naar Robert Smirke, 1800
Charles werd opgesloten in Carisbrooke Castle op het Isle of Wight voor veel maanden van zijn laatste jaar. Hier, de koning wacht zijn lot in een eenzame cel verzorgd door een bediende die medelijden met hem heeft. Zijn stoïcijnse lijden en isolatie nodigen uit een vergelijking te maken met het Bijbelse motief Ecce Homo ("Zie de mens"), een populair beeld in de westerse kunst van de beeltenis van de gegeselde Christus die aan het volk wordt getoond door Pontius Pilatus. Dit ideaalbeeld van de koning verraadt geen van republikeinse sympathieën van de kunstenaar Robert Smirke, die zou politiek gevaarlijk zijn geweest gedurende een periode van oorlog tegen het revolutionaire Frankrijk.
 
Eugène Louis Lami (12 januari 1800 - 19 december 1890) was een Franse schilder en lithograaf. Hij werkte in het atelier van Horace Vernet studeerde aan de École des Beaux-Arts in Parijs met Camille Roqueplan en Paul Delaroche onder Antoine-Jean Gros. Terwijl daar, hij leerde aquarel techniek van Richard Parkes Bonington en werd later een van de oprichters van de Vereniging van Franse aquarellisten. (Bron: Wikipedia.org)
 
Mary of Carisbrooke: The Girl Who Would Not Betray Her King, van Margaret Campbell Barnes
A Girl, A King, and the castle that changed them both Forever...
Een meisje, een koning, en het kasteel dat hen beiden voor altijd veranderd ...
Charles I, koning van Engeland, dacht dat Carisbrooke Castle veilig zou zijn, een toevluchtsoord op het eiland Wight ver weg van de drukke menigte van Cromwell. Maar Charles liep recht in de armen van verraad, zijn schuilplaats veranderde in een gevangenis en zijn weinige bondgenoten waren ver weg.
Mary, een rustige dienstertje, onder de indruk van haar koning en land, duikt in intriges en gevaar als ze helpt bij het maken van plannen om de koning te laten ontsnappen.
Een ontroerende verhaal van koninklijke verwachtingen en tegenslagen, Mary van Carisbrooke is in de kern het verhaal van een charmant meisje dat niet alleen romantisch en verleidelijk is, maar ook slim en doortastend. Trouw aan zichzelf en aan de Kroon, laat Mary's geschiedenis zien hoe snel het lot de paden van de macht kan veranderen.
 
Bronnen:
Charles I van Engeland op Wikipedia
Charles I op Celtic Britain
Carisbrooke Castle vanaf Mount Joy
Charles I gevangen gezet in Carisbrooke Castle
Plattegrond Carisbrooke Castle
Carisbrooke Castle Museum
Mary of Carisbrooke: The Girl Who Would Not Betray Her King, van Margaret Campbell Barnes