Groot wandbord met het Scheveningse meisje, Anna van der Toorn
Groot wandbord met het Scheveningse meisje, Anna van der Toorn naar een schilderij van Bernardus Blommers. (Coll. Fourcontinents.ca) en rechts het schilderij met dezelfde afbeelding in spiegelbeeld, 1868. (Coll. Simonis&Buunk, Ede)
 
Johanna 'Anna' van der Toorn (geboren in Scheveningen op 25 april 1850 te Scheveningen en overleden op 20 augustus 1923 in Katwijk.
Toen de jonge kunstschilder Bernardus Blommers tekende op het strand van Scheveningen zag hij een pittig visverkoopstertje, dat hij graag wilde schilderen. Anna van der Toorn, voluit Johanna geheten, had daar geen bezwaar tegen. Hij vroeg haar om ook te poseren op zijn atelier in de stad en maakte vervolgens het ene schilderij na het andere met de knappe Anna als inspirerende muze.
Op 20 december 1871 trouwde de 26-jarige Blommers met de 21-jarige Anna van der Toorn. Getuigen bij het huwelijk waren hendrik Willem mesdag en Anton Mauve.
In het Jacob Catshofje in Den Haag betrokken Blommers en zijn echtgenote een huis met een atelier, waarin hij een Schevenings interieurtje had ingericht. In 1874 werd het eerste kind Johanna geboren. Nu had de schilder een gelukkige moeder met haar kindje in zijn nabijheid en op veel schilderijen heeft hij dit moedergeluk afgebeeld. Meer kinderen volgden; van de tien kinderen die werden geboren overleden er drie op jonge leeftijd. Het gezinsleven was voor de kunstenaar een dierbaar geluk en een grote inspiratiebron. Naast vissersinterieurs schilderde Blommers veel taferelen die gesitueerd zijn rondom het huis, in de duinen en op het strand.
In 1882 verhuisde het gezin naar Scheveningen in een huis aan de Kanaalweg 111.
Scheveningen werd Blommers te mondain en in 1899 liet hij villa Thérèse bouwen in Katwijk. Vanaf 1900 bracht Blommers in de zomermaanden in Katwijk door, maar villa Johanna in Scheveningen bleef de thuisbasis.
De schilder en zijn vrouw reisden verschillende keren naar Engeland om daar kunsthandelaren en kunstverzamelaars te ontmoeten.

In Amerika werd het werk van de Haagse School gewaardeerd en in 1904 vetrok Blommers met zijn vrouw en oudste dichter naar Amerika.
In 1912 maakte Blommers opnieuw een reis naar Amerika. Blommers overleed op 15 december 1914 in Scheveningen en Anna van Toorn op 73-jarige leeftijd in Katwijk.

(Bron tekst: Schilderen en wonen op Scheveningen in de Belle Époque door Tiny de Liefde- van Brakel, Historische Reeks 15 van Muzee Scheveningen).
 
Bronnen:
Groot wandbord met het Scheveningse meisje, Anna van der Toorn naar een schilderij van Bernardus Blommers
Het roken van de vis