Beeld van Scheveningse Vissersvrouw door Mat Wanders (Bron: Marktplaats.nl)   Het grote bronzen beeld staat in Scheveningen. Hier betreft het een kopie van verbronsd keramiek. Het beeldje is gesigneerd. Hoogte: 16 cm. Ontwerp: Gerard Bakker 1982. (Bron: Goedgevonden.info)
Vissersvrouw uit Scheveningen, tevergeefs wachtend op haar man die op zee is.

Voor hen die uitvoeren en niet terugkeerden

Grenzend aan de boulevard van Scheveningen werd in 1982 een vissersmonument onthuld. Het betreft een standbeeld, voorstellende een Scheveningse vissersvrouw in klederdracht. Het is geplaatst aan de zogenaamde kop van de Keizerstraat, de later zogenoemde Kalhuisplaats. De blik van de vrouw is symbolisch want deze is onafwendbaar gericht naar de zee vanwaar zij ooit een of meer van haar geliefden - haar vrijer, haar man, haar zoon of haar vader - mocht terug verwachten. Het standbeeld is vervaardigd door de beeldhouwer en edelsmid Gerard Bakker en het werd op 10 november 1982 onthuld door de toenmalige Koningin Beatrix. Sinds een aantal jaren is er een - jaarlijks - terugkerende herdenking die in de plaatselijke Oude Kerk haar aanvang krijgt en die vervolgens wordt verlegd naar het standbeeld. Ter plekke wordt het op de sokkel voorkomende gedicht van Inge Lievaart voorgedragen, waarna een kranslegging en een bloemengroet volgt. Het gedicht luidt:

DE ZEE, DIE STEEDS WEER NAM
ZAL EENMAAL WEDERGEVEN
ALLEN DIE ZIJN GEBLEVEN
AAN HEM DIE EERST ONTKWAM
DE HEER VAN WIND EN WATER
AAN CHRISTUS TRIOMFATOR

(Bron: Wikipedia.org)

Na de voltooiing in april 2013 van de vernieuwde boulevard van Scheveningen werd het beeld op haar nieuwe plek geplaatst met uitzicht over zee.
Mat Wanders, (geboren 4-7-1933, overleden 9-5-1991), was een Limburgse beeldhouwer en ontwerper van beelden. Hij woonde en werkte in Margraten. Hij ontwierp voor het keramisch bedrijf "PERKEO Kunstatelier GmbH" beelden van baby's, kinderen, beroepen, mijnwerkers en wandplastieken. Zeer bekend waren zijn serie 'Mijnwerkers' in Duitsland en zijn serie 'Babybeeldjes' in België. Beelden van Mat Wanders bevinden zich in openbare ruimten (dorpspleinen e.d.) in m.n. Limburg. Verkocht en tentoongesteld werden zijn beelden op beurzen in Parijs, Brussel, Frankfurt e.a. (Bron: Kunstveiling.nl)
 
Gerard Bakker (geb. 1935)
Gerard Bakker (Apeldoorn, 27 september 1935) is een Nederlands edelsmid , beeldhouwer en koperslager. Hij is autodidact. Bekende werken zijn onder andere het Vissersmonument (de Scheveningse vrouw) en een uitvoering van de Lijkwade van Turijn in tombak.Gerard Bakker heeft zijn atelier in een verbouwde monumentale boerderij aan de Bloemendaalseweg in Gouda. Een aantal boerderijen in dit gebied zijn gespaard gebleven bij de aanleg van de nieuwe wijk Bloemendaal en vormen tezamen de zogenaamde "Goudse Hofsteden". Hij is gehuwd met kunstschilderes Carla Rodenberg. (Bron: Wikipedia.org)
 
Bronnen:
Beeld van Scheveningse Vissersvrouw door Mat Wanders
Mat Wanders
Monument van Vissersvrouw uit Scheveningen
Monument van Vissersvrouw uit Scheveningen op Wikipedia
Gerard Bakker op Wikipedia