Monument van Vissersvrouw uit Scheveningen
Kniertje met aardappelen door Mat Wanders (1933-1991) (Bron: Particulier bezit)
Kniertje is een armoedige vissersweduwe uit Scheveningen, wier man en twee zoons zijn overleden op zee. Haar overgebleven zoons zijn Geert en Barend, twee volwassen mannen die niet in de voetsporen van hun vader willen treden. Geert streeft ernaar marinier te worden en Barend is te bang voor water om ooit op zee te gaan. Wanneer Reder Bos, een van de machtigste mannen van het dorp, een dikke verzekering weet af te sluiten voor het afstandse schip Op hoop van zegen, dwingt hij Kniertjes zoons lid te worden van de bemanning.
Als Kniertje op de hoogte wordt gesteld van de tragische dood van haar zoon, stort ze volledig in. De inwoners gaan ervan uit dat de rest van de bemanning ook het loodje heeft gelegd. Ze proberen het verlies op hun eigen manier te verwerken. Sommigen verwijten Bos, omdat hij enkele mannen gedwongen heeft de zee op te gaan. De eerder strenge en kille Bos toont voor het eerst sympathie voor Kniertje en probeert haar te steunen, terwijl er nog geen woord is van de resterende mannen op zee. (Bron: Wikipedia.org)
 

Het lijkt erop, dat Mat Wanders zich heeft laten inspireren door het beeld van de Vissersvrouw van Gerard Bakker uit 1982. Maar in plaats van een pan met g esloten deksel heeft hij haar een mand met aardappelen in de handen gegeven. Misschien verwees hij daarmee naar het schilderij: Scheveningse vrouwen bij het nalezen van een gerooid aardappelveld, 1874 van Philip Lodewijk Jacob Frederik Sadée (1837 -1904) en de schilderijen van David Adolf (Adolph) Constant Artz (1837-1890) van aardappels rooiende vrouwen.
 
Mat Wanders, (geboren 4-7-1933, overleden 9-5-1991), was een Limburgse beeldhouwer en ontwerper van beelden. Hij woonde en werkte in Margraten. Hij ontwierp voor het keramisch bedrijf "PERKEO Kunstatelier GmbH" beelden van baby's, kinderen, beroepen, mijnwerkers en wandplastieken. Zeer bekend waren zijn serie 'Mijnwerkers' in Duitsland en zijn serie 'Babybeeldjes' in België. Beelden van Mat Wanders bevinden zich in openbare ruimten (dorpspleinen e.d.) in m.n. Limburg. Verkocht en tentoongesteld werden zijn beelden op beurzen in Parijs, Brussel, Frankfurt e.a. (Bron: Kunstveiling.nl)
 
Bronnen:
Kniertje op Wikipedia
Mat Wanders