Jan Abrahamsz. Beerstraten (1622 - 1666)
In de Nederlandstalige Wikipedia wordt dit schilderij van Jan Abrahamsz. Beerstraten (1622 - 1666) de Slag bij Ter Heijde, genoemd, terwijl in de Engelstalige Wikipedia het The Battle of Scheveningen (Slag bij Terheide) heet. In het midden het gevecht tussen de 'Brederode'  - met gebroken mast - het vlaggenschip van  admiraal Maarten Harpertszoon Tromp  en het Engelse vlaggenschip 'Resolution' onder bevel van admiraal Monk. (Coll. Rijksmuseum, Amsterdam).
Detail van de 'Slag bij Terheide', ofwel de 'Slag bij Scheveningen', 10 augustus 1653 (Gregoriaanse kalender)
Zeeslag bij Terheide op 10 augustus 1653, tijdens de Eerste Engelse Oorlog. In het midden het gevecht tussen de 'Brederode', het vlaggenschip van Marten Harmensz. Tromp, en het Engels vlaggenschip 'Resolution' onder bevel van admiraal Monk. (Coll. Rijksmuseum, Amsterdam)
 
Jan of Johannes Abrahamsz. van Beerstraten (Amsterdam, 1 maart 1622 [2] -1 juli 1666) was een Hollandse schilder van zeestukken en stadsgezichten. Zijn vader Abraham Danielsz. was een damast- of tafellakenwerker, afkomstig uit Emden. Op 30 augustus 1642 woonde de 20-jarige Jan in de Elandstraat in de Jordaan en ging in ondertrouw met Magdalena van Bronckhorst, de dochter van een ebbenhoutwerker uit de Bloemstraat. In 1646 werd hij poorter. Het echtpaar kreeg minstens vijf zoons en vijf dochters. (Bron: Wikipedia.org)
Bronnen:
Jan Abrahamsz. Beerstraten op Wikipedia
Slag bij Terheide, 10 augustus 1653 (Gregoriaanse kalender)