Jan Abrahamsz. Beerstraten (1622 - 1666) en Jodocus Hondius (III) (1622-1655)
Afbeelding van de Slag bij Ter Heijde tussen de Nederlandse vloot onder bevel van Maarten Tromp en de Engelse vloot onder bevel van Monk. Op de voorgrond in het midden de 'Brederode' van Tromp, die in het begin van de strijd sneuvelde. Rechts op de voorgrond Evertsen; links De Ruyter in gevecht met vice-adm Penn en De Witt in gevecht met een Engels schip. In het midden en op de achtergrond verschillende aparte gevechten. Links Jan de Haan die na een gevecht met drie Engelse schepen het brandend wrak van zijn schip in Goeree wist te brengen. Rechts op de achtergrond Pieter Florisz in gevecht met S.G.N. Thomas Graves die sneuvelde, in het midden de brander van kapitein Waterdrinker die een Engels schip in brand steekt. Op de achtergrond de Hollandse kust, waarbij aangegeven: Zandvoort, Noordwijck op Zee, Katwijk op Zee, Schevelingen, Der Heijde.  Op de gravure staan de namen van J. Beerstraten en J. Hondius. (Coll. Rijksmuseum, Amsterdam).
In 1712 tekende Nicolaus Samuelis Cruquius rechts, op een kaart van Delflant een voorstelling van een zeegevecht voor de kust van Scheveningen. Het is niet duidelijk of hij daarmee de zeeslagen uit de 17e eeuw heeft willen uitbeelden.
 
Jan of Johannes Abrahamsz. van Beerstraten (Amsterdam, 1 maart 1622 [2] -1 juli 1666) was een Hollandse schilder van zeestukken en stadsgezichten. Zijn vader Abraham Danielsz. was een damast- of tafellakenwerker, afkomstig uit Emden. Op 30 augustus 1642 woonde de 20-jarige Jan in de Elandstraat in de Jordaan en ging in ondertrouw met Magdalena van Bronckhorst, de dochter van een ebbenhoutwerker uit de Bloemstraat. In 1646 werd hij poorter. Het echtpaar kreeg minstens vijf zoons en vijf dochters. (Bron: Wikipedia.org)
 
Judocus Hondius werd in 1622 in Amsterdam geboren.Bij zijn huwelijk in 1650 wordt hij kaartmaker genoemd. Waarschijnlijk is hij de uitgever van de gravures uit de jaren 1640 en 1650 zoals 14 Afbeeldingen der zeeslagen in den eersten Engelschen oorlog naar J. Beerstraten. (Bron: Historici.nl)
 
Nicolaus Samuelis Cruquius (West-Vlieland, 2 december 1678 - Spaarndam, 5 februari 1754) was een Nederlands landmeter, waterbouwkundig plannenmaker en cartograaf en astronoom, die tevens als een van grondleggers van de meteorologie geldt. Cruquius begon als zelfstandig landmeter en maakte landkaarten. Daarnaast was hij ook sterrenkundige. (Bron: Wikipedia.org)
Bronnen:
Jan Abrahamsz. Beerstraten op Wikipedia
Jodocus Hondius (III) op historici.nl
Nicolaus Samuelis Cruquius op Wikipedia
Zeeslag bij Terheide