Strandgezicht van Scheveningen met op het duin het zomerverblijf Nieuw-Soetenburgh en een gebouw, dat in 1665 werd gebouwd voor Johan van Swieten, die er een logement exploiteerde.
Jan de Bisschop (1628-1671)
Strandgezicht van Scheveningen met op het duin het zomerverblijf Nieuw-Soetenburgh dat in 1662 voor Cornelis van Soetens werd gebouwd. In het verlengstuk van Nieuw-Soetenburgh staat een gebouw, dat in 1665 werd gebouwd voor Johan van Swieten, die er een logement exploiteerde. In 1672 kreeg de schout en herbergier Dirck van den Houck het in eigendom en gaf het de naam 'Heerenlogement'. Tussen de twee gebouwen is de Kop van de Keizerstraat en zijn een koets en een huifkar te zien. Op het strand liggen visserspinken en rechts op de voorgrond rijdt een koets die door 6 paarden wordt getrokken. Mogelijk zit stadhouder prins Frederik Hendrik in de koets. De tekening moet na 1665 zijn gemaakt. (Coll. The Metropolitan Museum of Art, New York)
 
Jan de Bisschop was een amateurschilder. Hij studeerde rechten aan de universiteit van Leidenvan 1648 tot 1652 en vestigde zich daarna in Den Haag als vertegenwoordiger van van het Hof van Holland, Zeeland en West Friesland en begon later een tekenacademie.Bisschop maakte gebruik van het werk van andere schilders. Hij gebruikte voor pen en penseel een warme goud-bruine inkt, die later bekend werd als "bisschops-inkt". (Bron: Wikipedia.org)
Bronnen:
Jan de Bisschop op Wikipedia
Jan de Bisschop in Getty Museum
Essential Vermeer
Huizen in de duinen